Parlamentul a ratificat Contractul de finanţare cu BEI pentru interconenectarea electrică cu România

Embed:

În ciuda acestor discuţii mai puţin productive, deputaţii s-au pus pe treabă şi au votat astăzi proiectul privind interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Moldova și România. În acest scop, BERD şi BEI oferă țării noastre împrumuturi în valoare a câte 80 milioane de euro.

Discuţiile privind acest proiect au început  acum 15 ani. El va permite Moldovei să-şi diversifice piața energetică, asigurându-i astfel securitatea și libertatea de alegere.

''O să putem cumpăra energie electrică atât din est, cât şi din vest, asta e cel mai important ca să avem acestă flexibilitate.''

Libertatea de alegere oferă șansa de a obţine energie electrică mai ieftină. Este argumentul cheie cu care a venit în faţa deputaţilor secretarul de stat al Ministerului Economiei.

''Noi nu putem acum să estimăm care va fi preţul în 3 ani, în 4 sau 2 ani în România sau în Ucraina, dar cert este faptul că acestă independenţă ne va permite să avem posibilitatea de a avea cel puţin câteva surse.''

Costul estimativ al proiectului este de 270 de milioane de euro. În afară de împrumuturile de la BERD şi BEI, Moldova va beneficia de finanţare din partea Băncii Mondiale, în mărime de 70 de milioane de euro şi de un grant de la Uniunea Europeană, în valoare de 40 de milioane de euro.

Pentru conectarea la sistemul electroenergetic românesc şi, implicit, european, este necesară construcția unei stații în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare în cele două localităţi.


Lasă un comentariu