Parlamentul a adoptat hotărârea privind crearea grupului de lucru care va analiza legislaţia electorală şi situaţia creată după alegerile locale din Chişinău

Embed:

Parlamentul a adoptat ieri hotărârea privind crearea grupului de lucru care va analiza legislaţia electorală şi situaţia creată după alegerile locale din Chişinău. Din componenţa acestuia vor face parte experţi în materie de drept, naționali și internaționali. Proiectul a stârnit dezbateri fierbinţi în Legislativ.

"Dacă te plângi pe justiţie, nu ai de ce să te bazezi pe ea. Dacă nu erau plângeri, nu ar fi fost anulate alegerile. Ce ar fi examinat judecătorii, dacă nu era această plângere şi pe ce s-ar fi bazat? Pe părerea experţilor, pe cea a societăţii civile", a spus deputatul PCRM, Oleg Reidman.

"Legislaţia spune că Năstase a încălcat, dar ştiţi de ce noi nu am dorit să solicităm instanţei anularea rezultatelor, pentru că ştiam foarte bine că el a provocat intenţionat şi nu am vrut să îi creăm acestă agendă politică, să îl facem victimă ca el să vină în Parlament pe acest cal alb. Astăzi el este victimă politică", a menţionat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Dezbaterile au fost întrerupte de președintele Parlamentului, care a ieşit la tribună pentru a răspunde criticilor.

"O decizie, o hotărâre a instanţei de judecată este lege. Şi punctum. Îmi place sau nu îmi place, trebuie să respect. Dragi colegi din PLDM şi fosti colegi de coaliţie, cine a condus Ministerul Justiţiei din 2008 până în 2016. Partidul Democrat? Nu vă este ruşine?", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Șeful Legislativului a venit cu un mesaj și pentru socialiști care, potrivit lui, ar fi cei mai interesați de situație.

"Colegi din PSRM, cine a protestat împreună cu Năstase în 2016 - 2015. Poate asta este viitoare coaliţie pe care voi o creaţi. Aţi vorbit despre domnul Năstase care o să vină în coaliţie pe cal alb, pentru voi probabil va veni", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Președintele Parlamentului i-a întrebat pe deputații din opoziție de ce nu s-au revoltat atunci când în 2014, instanța a decis să excludă din campania electorală formaţiunea politică a lui Renato Usatîi. 

"Excluderea lu Usatîi din 2014 a fost bună sau rea? Dar anularea alegerilor locale la Comrat, dacă nu greșesc ani de zile în urmă, a fost bună sau rea? Și multe altele de genul acesta. Adică de ce deciziile instanței în privința lor a fost bună, că am profitat cumva noi toți de ele, nu ne-au afectat, iar acum asta nu este bună", a subliniat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Mai mult, Candu a declarat că decizia de anulare a alegerilor este în detrimentul guvernării, care a obținut reușite într-o perioadă scurtă. 

"Partidul Democrat și guvernarea și colegii din coaliția de guvernare eram după o perioadă de doi ani de zile de relativ succes și de reușite. Cu trei zile înainte de plata primei rate din asistența macro financiare. Înainte de aceste decizii vine o decizie a instanței de judecată care schimbă absolut tot", a conchis președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Amintim că decizia de a crea un grup de lucru care să analizeze legislaţia electorală a fost anunţată de speakerul Andrian Candu, în cadrul unei vizite în SUA. Atunci el a declarat că partenerii americani sunt gata să ne ajute în acest sens. Alegerile locale noi din municipiul Chişinău nu au fost validate, pentru că ambii concurenţi electorali, atât Andrei Năstase, cât şi Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua scrutinului.

Lasă un comentariu