Palatul Justiţiei de la Ungheni este gata în proporţie de 90 la sută

Embed:

Palatul Justiţiei de la Ungheni este gata în proporţie de 90 la sută. Edificiul va fi dat în exploatare până la sfârşitul anului. Lucrările au durat trei ani şi au costat aproape 60 de milioane de lei.VO Sediul din Ungheni este primul din cele 15, care vor fi construite în cadrul reformei justiţiei.

Clădirea va găzdui instanţele de judecată din raionul Ungheni şi din Nisporeni. Autorităţile susţin că instituţia va fi cea mai modernă din ţară. Înainte de ședințe, deținuții vor sta în patru camere speciale, iar drumul spre sală va fi ferit de ochii lumii.

"Camerele sunt cu pardoseala încălzită. Este baie înăuntru, condiţii normale pentru deţinuţi".

"Acum conform legii, arestaţii nu este permis ca să fie în cuşti de gratii, trebuie să fie aşa conform normelor europene şi în instanţa dată se respectă toate principiile"

Sediul noii judecătorii are şase nivele şi o suprafață de 44 de mii de metri pătraţi. Sălile de judecată sunt moderne, spaţioase, dotate cu mobilier şi camere de supraveghere. Totodată, există sală specială pentru avocaţi, dar şi una pentru presă.

"În clădirea dată, avem 8 săli de judecată, patru pentru cauze civile şi patru pentru penale. Avem două săli mari şi două săli mai mici", a spus preşedintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Şchiopu.

Lucrările vor fi gata până la sfârşitul anului, promit constructorii.

"Mai avem careva finisări, foarte puţin. Lifturile acum se termină. A mai rămas pardoseala la primul nivel, la cota zero şi numai pe afară a mai rămas pavajul. Ventilaţia este 98 de procente gata, încălzirea e gata", a spus diriginte de șantier, Ion Găluşcă.

Reforma justiției presupune reducerea numărului judecătoriilor din țară de la 44, câte sunt acum, până la 15, prin comasarea lor.

"Minusuri numai din punctul de vedere că clar distanţa se va mări şi pentru judecători şi pentru personal şi pentru justiţiabili. Efectul legii a fost ca judecătorul să fie specializat. Va examina dosare mai rapid şi mai corect", a spus preşedintele CSM, Victor Micu.

Costul total al proiectului de reformare a justiţiei este de un miliard și 800 de milioane de lei, iar implementarea va dura până în anul 2027.Lasă un comentariu