Oamenii din spatele măştilor

Embed:

Riscurile meseriei și condițiile imprevizibile nu îi sperie. Vorbim despre mascaţii de la Detașamentul cu Destinaţie Specială "PANTERA" din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Anume ei sunt acei care intervin atunci când deţinuţii se răzvrătesc în închisori.

Echipa emisiunii "Unitatea de Gardă" a petrecut alături de ei câteva ore. Cum arată viaţa "panterelor", vedeţi în reportajul ce urmează.

I-am găsit la ora 6.00 dimineaţa, pe platoul de exerciţii. Ne-au întâlnit cu masca pe faţă, aşa cum se cuvinte atunci când faci parte dintr-un detaşament cu destinaţie specială. Camuflaj, veste antiglonț, scuturi, cătușe şi arme - sunt doar câteva dintre dotările lor.

Potrivit directorului DIP, Aureliu Suhan, oricine ar putea face parte din acest detaşament de elită, doar că este nevoie de o pregătire specială.

Mânuirea armei este o practică obişnuită în rândul angajaţilor structurilor de forţă. Asta ne-au demonstrat şi cei de la "Pantera".

După exerciţiile de tragere, mascaţii au simulat pătrunderea într-o puşcărie în timpul unei răscoale a condamnaţilor. Impresiile noastre - nimeni nu ar vrea să ajungă faţă în faţă cu aceşti băieţi.

Cu toate acestea, după fiecare scut se află un om care trăiește o viață obișnuită. Şi mascaţii au familii care-i așteaptă acasă după o zi de muncă grea şi periculoasă.

Cei aproximativ 500 de angajați de elită, încadraţi la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”, participată atât la acţiunile de curmare a evadărilor din penitenciare, cât şi la cele de reţinere a condamnaţilor fugari. Nu stau degeaba nici în restul timpului, exersează încontinuu ca să fie mereu pregătiţi pentru orice situaţie.

Lasă un comentariu