O expoziţie dedicată Zilei Naţionale a Portului Popular Moldovenesc, deschisă la Strasbourg

Embed:

O expoziţie dedicată Zilei Naţionale a Portului Popular Moldovenesc a fost deschisă ieri la Strasbourg. În cadrul acesteia, sunt expuse cinci costume naționale, şase ii autentice, şi peste 20 de fotografii din colecția Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. La inaugurare au participat oficiali europeni și moldoveni. 

În cadrul vernisajului au fost expuse straiele naţionale pe care le-au purtau acum jumătate de secol femeiele din Moldova, dar şi cele mai frumoase ii confecţionate de meşteri din ţara noastră. Premierul Pavel Filip a menţionat că expoziţia este un bun prilej de a demonstra creativitatea moldovenilor şi de a promova tradițiile noastre.

"Reprezintă o însemnătate deosebită pentru identitatea naţională a Republicii Moldova. Pentru păstrarea în memoria noastră colectivă a creativităţii, hărniciei şi iscusinţei meşterilor noştri populari", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a ţinut un discurs în franceză şi a spus că Ziua Portului Popular demonstrează diversitatea multiculturală a Moldovei și contribuie la consolidarea societății.

"Toate minorităţile etnice care locuiesc în Republica Moldova, printre care găgăuzi, bulgari, ucraineni, ruşi, marchează această sărbătoare naţională şi au demonstrat dorinţa lor de a contribui la consolidarea societăţii noastre", a comuicat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Oaspeţii au rămas surprinşi de frumuseţea tradiţiilor şi culturii moldoveneşti.

"Costumele sunt extraordinare. Îmi plac foarte mult, în special cele stilizate geometric şi cele cu flori".

Expoziţia portului popular moldovenesc la Strasbourg se va desfăşura până în data de 30 iunie la sediul Comitetului de miniștri ai Consiliului Europei.

Lasă un comentariu