Nu schimbă mâinile pe conveier

Embed:

Ține pieptul conveierelor! Opozant înrăit al tehnologiilor, un chinez preferă să producă "kilometri" de fidea în condiţii casnice, proces care îi răpeşte aproape 16 ore. Zilnic, bărbatul îşi transformă curtea într-o fabrică de tăieţei, în care nu e nici urmă de echipament automat.

Lin are 51 de ani, mai mult de jumătate dintre care produce fidea hand-made. Îndeletnicirea are o istorie de peste 300 de ani în localitatea sa, iar în familia bărbatului, secretele meseriei s-au transmis de la tată la fiu.

Prepararea aluatului e cea mai obositoare etapă. Când făina interacţionează cu apa, aluatul devine foarte lipicios şi e nevoie, într-adevăr, de multă forţă pentru a-l frământa.

Dacă vremea e bună, Lin face paste făinoase în fiecare zi, fiind ajutat de soție. Procesul anevoios durează din zorii zilei și până noaptea târziu, mai exact 16 ore. Singurul aparat utilizat e unul din lemn, care subțiază aluatul. Cuplul întinde firele, iarăși manual,  până la lungimea de 3 metri.

După ce tăiețeii se usucă, aceștia sunt ambalați în cutii de bambus. Chiar dacă sunt sleiți de puteri seară de seară, soții spun că acesta este prețul calității.

Tăieţeii hand-made sunt elastici, fini şi delicioşi, pe când cei produși de maşinării sunt umezi după preparare.

Totuși, efortul colosal este răsplătit. Lin nu se plânge pe lipsă de clienți, ba dimpotrivă. Cei care vor să guste tăiețeii hand-made trebuie să facă comenzi cu câteva săptămâni înainte.

Lasă un comentariu