Nori negri deasupra ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc

Embed:

Nori negri deasupra ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc. După ce, ieri, demnitarul a fost reţinut într-un dosar de corupție, astăzi acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, de către magistraţii judecătoriei Chişinău. Ministrul va fi încarcerat în Penitenciarul nr 13.

Chirinciuc a fost pus oficial sub acuzare de corupere pasivă, abuz de serviciu şi extragerea ilegală a resurselor minerale în mai multe localităţi. 

În imaginile video filmate în biroul ministrului Chirinciuc, făcute publice de CNA se vede cum acesta îi dă unei persoane câteva numere de telefon. Acestea aparţin agenţilor economici, cu care urmează a se discuta despre cedarea unor lucrări în lucrări în cadrul proiectului de construcţie a centurii Chişinăului. 

Iurie Chirinciuc a mai fost filmat cum primeşte un pachet din partea altei persoane şi discută cu aceasta despre influenţarea unor judecători. Potrivit CNA, acolo era o sumă impunătoare de bani.

Potrivit CNA, ministrul Chirinciuc ar fi exercitat presiuni asupra unei companii bulgare care a câştigat licitaţiile pentru a o constrânge să cedeze 50 la sută din volumul lucrărilor mai multor agenţi economici afiliaţi lui. Costul proiectului este de aproximativ nouă milioane de euro.

"Pentru a determina unii agenți economici să renunțe la contracte de suma întreprinse, contra unor procente din valoare contractului care urma a fi executat. În cazul ministrului era vorba de cinci procente, în cazul Agenției de Stat privind administrarea drumurilor – un procent", a comunicat şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

În alte imagini ale CNA mai apar trei persoane care discută despre cele cinci procente din suma contractului, extorcate de la compania care a câştigat licitaţia. Două dintre ele au fost reţinute joi.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că regretă situaţia în care s-a pomenit colegul său lurie Chirinciuc şi a criticat Centrul Național Anticorupție.

„Pe de o parte îi prezintă cetățeanului ordonanță cu un conținut, dar informează societatea prin intermediul dumneavoastră cu totul altceva. Nu poate în ordonanță să fie învinuit pentru extragerea lutului, dar cetățenii să fie informați că a furat fonduri europene”, a menționat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

„Există o diferență între un politician și un procuror. Politicianul are ca scop ridicarea propriei imagine a raitingului partidului său, diminuarea imaginii sau raitingul partidului oponent. Procurorul are ca scop la rândul său întreprinderea tuturor măsurilor prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, complet și obiectiv asupra circumstanțele cazului”, a comunicat şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi șeful interimar al Administrației de Stat al Drumurilor, plasat şi el în arest pentru 30 de zile, dar și conducătorii a două companii de construcţii.

Lasă un comentariu