Nordul țării, atractiv pentru investitori. Oamenii de afaceri au discutat cu ministrul Economiei în cadrul unui forum organizat la Edineț

Embed:

Nordul țării este atractiv pentru investitori. Oamenii de afaceri de acolo au discutat cu ministrul Economiei, Octavian Calmîc, despre provocările pe care le au, în cadrul unui forum organizat la Edineț.

În zona de nord a țării, infrastructura este dezvoltată, fapt care facilitează dezvoltarea mediului de afaceri. 

"Nu în zadar aici se dezvoltă parcurile industriale, cum ar fi Parcul Industrial din Edineț. Avem chiar și istorii de succes în domeniul agro-industrial și cel al conservelor", a menţionat directorul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Alexandru Baltag.

Oamenii de afaceri prezenți la forum au demonstrat că nordul țării este o regiune dezvoltată. De 11 ani, Vasile Gruzu are o afacere cu cereale. Aproape 200 de angajați se ocupă cu prelucrarea cerealelor care ajung și la export. Vasile Gruzu spune că mediul de afaceri este tot mai prietenos.

"Suportul îl văd prin discuții, care acum au început. Prin discuții, într-adevăr, se află toate problemele: taxare, TVA și așa mai departe. Ceea ce nu am observat la Guvernele trecute. Acum, vedem deja o schimbare", a spus omul de afaceri, Vasile Gruzu.

Pavel Varcenco reprezintă o companie care produce materialele de construcție. Businessmanul spune că birocrația nu mai este o problemă.

"În prezent, singura noastră problemă este forța de muncă. Nu sunt tineri dornici să muncească. 40 la sută dintre angajații noștri sunt pensionari", a spus omul de afaceri, Pavel Varcenco.

Ministrul Economiei i-a asigurat pe oamenii de afaceri că reformele vor continua. De exemplu, începând cu anul viitor, businessmanii vor putea accesa un registru online, pentru a putea afla când vor fi vizitați de inspectori.

"S-au redus aceste acte de la 415 la 150. Astfel, peste 64 la sută din actele permisive care anterior erau eliberate atât la nivel republican, cât și la nivel local, au fost eliminate", a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc.

De anul viitor, vor intra în vigoare mai multe reforme care au scopul de a pune capăt birocrației exagerate. Atfel, din cele 70 de instituții de control vor mai rămâne doar 13. În același timp, structurile care vor continua să activeze nu vor mai putea efectua controale inopinate decât dacă acestea au la bază o sesizare.

Lasă un comentariu