Noi detalii despre "Miliardomat". Adriana Bețișor şi Bogdan Zumbreanu au vorbit despre strategia de recuperare a celor aproximativ 11 miliarde de lei

Embed:

Conducerea Centrului Național Anticorupție și cea a Procuraturii Anticorupție se arată optimiste în ceea ce privește recuperarea celor aproximativ 11 miliarde de lei sau echivalentul a peste 500 de milioane de euro, care au dispărut din BEM, Banca Socială și Unibank. Iar cei vinovați vor fi pedepsiți. Asta chiar dacă schema de sustragere a banilor este complicată. Declarațiile au fost făcute aseară, de către directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, și adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Bețișor, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Tema Zilei de la Canal 2.

Conform Strategiei de recuperare a mijloacelor financiare, autoritățile implicate își propun să redobândească cele aproape 11 miliarde de lei sustrase de la cele trei bănci lichidate, în cel mult trei ani.

"Noi am divizat această Strategie în varianta optimistă și realistă de recuperare. Eu, totuși, optez și insist pe varianta optimistă deoarece nu în zădar s-a menționat că suntem foarte multe structuri antrenate", a comunicat adjunctul procurorului-şef Procuratura Anticorupţie, Adriana Beţişor.

Invitații ediției speciale a emisiunii Tema Zilei au mai spus că, la elaborarea Strategiei de recuperare a mijloacelor financiare sustrase de la BEM, Banca Socială și Unibank, au muncit sute de oameni, începând cu anul 2013. Investigațiile privind redobândirea banilor nu ar fi fost posibile, dacă nu ar fi existat sprijinul mai multor instituții din țară, din străinătate, dar și voință politică.  

"Statul și-a unit eforturile pentru a reduce înapoi ceea ce s-a furat și plauzibil este faptul că, prin efort, cu succes aș spune, este adoptarea pachetului de legi care a fost anterior, ca să nu se mai admită așa ceva să se întâmple. După cum a spus cineva: Nu mai este posibil să se întâmple o a doua fraudă bancară, ceea ce este cel mai important! Sperăm că am transmis un mesaj pozitiv partenerilor noștri de dezvoltare, că instituțiile statului își fac treaba. Ne dorim foarte mult să readucem încrederea oamenilor în principiul inevitabilității răspunderii. Lumea trebuie să știe că faptele nu vor rămâne nepedepsite!", a menţionat directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.

Cât despre investigația publicată pe site-ul zeppelin.md, potrivit căreia "Laundromatul rusesc" și "Furtul Miliardului" sunt două operațiuni care fac parte din aceeași schemă criminală, coordonată de condamnatul Veaceslav Platon și serviciile secrete rusești, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupţie a declarat:

"Urmează să citesc acest articol să văd ce tangențe are cu cauzele penale pe care le avem în procedură sau dacă există alte elemente care ne-ar duce la o eventuală sesizare, însă un lucru cert care a fost menționat, inclusiv de procurorul general în cadrul comisiei parlamentare, a fost cel că: Există companii care sunt implicate în acest "Laundromat rusesc" care au tangență și sunt implicate și în frauda bancară", a afirmat adjunctul procurorului-şef Procuratura Anticorupţie, Adriana Beţişor.

"Miliardomantul" sau așa-numitul "Jaf al Secolului", care a avut loc în perioada 2007-2014, a reprezentat o lovitură gravă nu doar în sistemul financiar – bancar, ci și a statalității și a imaginii Moldovei în lume. Printre beneficiarii banilor sunt fostul premier Vlad Filat, "Raiderul nr. 1" în CSI, Veaceslav Platon, și primarul orașului Orhei, Ilan Șor. 

Lasă un comentariu