Moldova va achiziționa ENERGIE ELECTRICĂ din Ucraina

Embed:
Ucraina va livra energie electrică Moldovei, de astăzi şi până în 31 martie 2018. Societatea Energocom din ţara noastră a semnat un contract cu întreprinderea DTEK Trading, care prevede livrarea curentului la preţul de 50,2 dolari pentru 1 MWH.
 
Oferta companiei din Ucraina a fost mai avantajoasă decât a Centralei de la Cuciurgan, care a propus un preţ de 54,4 dolari. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, centrala din stânga Nistrului a propus în prima rundă de negocieri 58,5 pentru 1 MWH. Iar la volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale din partea celor doi ofertanți aduce o economie de aproximativ 300 de milioane de lei.
 
Concursul de selectare a ofertelor s-a încheiat în data de 31 martie şi a fost supravegheat de un grup de observatori, din care fac parte reprezentanţi ai ANRE, ai Secretariatului Comunității Energetice şi de la Delegaţia UE în Moldova.

Experții ANRE spun că în condițiile noului contract nu există premize pentru majorarea tarifului pentru consumatorii finali.

"În cazul în care variază doar prețul de import și prețul va fi 50 dolari per de avem MWh, practic acum nu sunt premise pentru majorare, deoarece legea cu privire la energia electrică prevede că clar că devierea dintre parametrii utilizați la calcularea tarifului trebuie să fie de 5% pentru a revizui tarifele", a comunicat șeful Direcției Tarife Energie Electrică ANRE, Alexandru Ursu.
 
DTEK Trading este cel mai mare holding energetic privat din Ucraina. Grupul este specializat pe producerea şi distribuţia energiei termice şi electrice, extragerea cărbunelui şi gazului natural, operează centrale termoelectrice şi eoliene.

Lasă un comentariu