Moldova, interesată de achiziționarea complexelor radiologice mobile din Belarus

Embed:

Țara noastră intenționează să cumpere complexe radiologice mobile din Belarus. Un memorandum în acest sens a fost semnat la Minsk, în cadrul vizitei premierului Pavel Filip la o întreprindere specializată în producerea echipamentelor medicale moderne.

Aparatele radiologice mobile vor fi utilizate pentru prevenirea maladiilor, în special a tuberculozei. Graţie aparaturii, se va spori accesului oamenilor de la sate la servicii profilactice de calitate.

"Am ajuns la o înţelegre să achiziţionăm patru sau cinci astfel de echipamente mobile. Intenţionăm ca în primele două luni ale anului viitor aceste echipamente să fie deja în Republica Moldova", a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Medicii spun că iniţiativa este binevenită.

"Radiografia digitală este un lucru mult mai bun şi mult mai efectiv o să fie. Populaţia rurală nu se deplasează la medic, chiar şi atunci când este nevoie", a menţionat şeful Centrului de Sănătate Recea, Vasile Bîlici.

În timpul fostei Uniuni Sovietice exista o astfel de practică. Oamenii spun că un complex radiologic mobil este util.  

"Veneau medicii cu mașina mobilă în teritoriu, noi copiii, fiind în clasele mari, eram în rând puși și duși fiecare".

"Era obligatoriu și toți treceau. Lumea trecea în fiecare an și știa măcar ce are".

"Numai că bine era. Tot omul era nevoit, sora medicală lucra pe teritoriu și scotea tot omul la roentgen. Și nu era numărul așa mare de persoane bolnave la plămâni. Dar acum, a crescut tare mult numărul bolnavilor de plămâni".

Întreprinderea belarusă ”ADANI” este specializată în fabricarea echipamentelor de înaltă tehnologie. Compania are semnate contracte cu peste 70 de ţări din lume.

Lasă un comentariu