Moldova este ţinta unui război hibrid din partea Rusiei

Embed:

Moldova este ţinta unui război hibrid din partea Rusiei, care se manifestă prin campanii de dezinformare, propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile sau susţinerea forţelor pro-ruse din ţară.

Congresmanul american Will Hurd a vorbit despre presiunile exercitate de Moscova în cadrul unei dezbateri organizate la Washington de fundaţia americană "German Marshall Fund".

Discuţiile au evidenţiat faptul că scopul lui Vladimir Putin este să restabilească integritatea teritorială a URSS și ceea ce îl împiedică să facă acest lucru este UE, NATO și Statele Unite.

"Trebuie să susţinem ţările care sunt în prima linie, deoarece ceea ce se va întâmpla acolo se va petrece şi în alte ţări, Moldova este un bun exemplu. Rusia a reuşit să se infiltreze în anumite provincii, să susţină candidaţi care au militat pentru separatism în Moldova. O să fie alegeri acolo în câteva luni. Şi acolo va fi acelaşi gen de presiune pe care l-am văzut şi în Statele Unite", a declarat congresmanul republican, Will Hurd.

Comitetul pentru Relații Externe al Senatului American a realizat şi un raport în acest sens. Unul dintre autorii studiului a declarat că au fost documentate influenţe ruseşti în treburile interne ale 19 ţări.

"Azi, guvernul Federaţiei Ruse, e angajat în atacuri continue împotriva instituţiilor democratice, asupra valorilor universale şi asupra domniei legii, atât în Rusia, cât şi peste hotare. Preşedintele Vladimir Putin duce aceste atacuri cu un arsenal asimetric - atacuri cibernetice, dezinformare, sprijin pentru grupurile politice din Franţa, folosirea resurselor energetice ca arme, crima organizată, corupţia şi agresiunea militară", a spus senatorul democrat, Ben Cardin.

Raportul subliniază că e nevoie de o abordare unitară pentru a contracara acţiunile Rusiei de subminare a democrației şi a instituţiilor democratice din ţările vizate.

Congresmanul american Will Hurd a discutat despre pericolul Rusiei şi cu preşedintele Partidului Democrat, în timpul unei vizite făcute de Vlad Plahotniuc în Statele Unite luna trecută.

În context, congresmanul a apreciat eforturile Republicii Moldova pe calea apropierii de Vest şi şi-a exprimat regretul că acordurile internaţionale privind regiunea transnistreană nu au fost respectate.

Lasă un comentariu