Meserie transformată în pasiune

Embed:

Pasiunea vieții, pentru mulți dintre noi, se transformă în meserie. Un chinez a ales scenariul invers. După ce de-a lungul vieții a lucrat în șantierele navale din portul Macau, pensionarul a ales să păstreze legătura cu marea, inventându-și un hobby: cel de a construi corabii la scară mică.

Acum jumătate de secol, portul Macao găzduia peste 40 de șantiere navale, unde munceau practic toți localnicii. Wan Chun nu a fost o excepție. A început să construiască piese pentru corabii la 19 ani. Dar în 1990, sectorul construcțiilor navale și cel al pescuitului industrial s-au prăbușit.

''Acum, în Macao nu se mai construiesc nave pentru pescuit. Dar eu simt nevoie să transmit această îndeletnicire ca moştenire'', a spus constructorul de nave în miniatură, Wan Chun. 

Ajun la pensie, bărbatul a început să-și petreacă timpul liber construind corabii la scară mică. În tot acest răstimp a meșterit 30 de nave care impresionează prin complexitatea designului lor.

''De obicei, executarea unei lucrări îmi ia 150 de ore, dar timpul poate varia în funcție de dimensiunea şi forma modelului. Construirea unei machete are multe în comun cu construirea unei ambarcațiuni de dimensiuni clasice'', a afirmat constructorul de nave în miniatură, Wan Chun. 

Wan Chun dăruia lucrările sale rudelor și prietenilor, în calitate de suvenire. Faima i s-a dus prin tot Macao, aşa că la ușă au început să-i bată tineri pasionați de construcția navelor. Așa că astăzi are un grup de ucenici, cu care împărtășește măiestria acumulată de-a lungul anilor.

''Aceşti tineri vor deprinde arta şi cultura construcţiei de corăbii, abilitate pe care eu o consider utilă și importantă'', a adăugat constructorul de nave în miniatură, Wan Chun. 

Lasă un comentariu