Marşul Unirii la Chişinău. Mii de oameni au participat la Marea Adunare Centenară, organizată cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România

Embed:

Mii de oameni au participat la Chişinău, la Marea Adunare Centenară, organizată cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România. Acţiunea a adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale oameni din mai multe localităţi din republică, dar şi de peste Prut. Evenimentul a decurs paşnic, poliţiştii reuşind la timp să reţină peste 20 de provocatori.  

Participantii au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale în marş.  

Mitingul a început cu intonarea imnului Republici Moldova, apoi cu cel al României.

"Îmi doresc din toată inima, vrem şi noi o viaţă mai bună în Moldova, care sperăm în curând să fie România Mare cum a fost şi înainte".

La miting au participat şi tineri din România.  

"Am venit din două motive, să aniversăm Unirea şi doi că să reafirmăm dorinţa noastră că ne dorim reunificarea cel două state româneşti".

"Am venit din Galaţi. Din Bucureşti şi din Galaţi. Am vrut să prind măcar una dintre sărbătorile mari ale neamului". 

Printre participanţi a fost observat un bărbat care purta drapelul SUA.  

"Cred că mai democrat stat în lume nu există. SUA ajută România, înseamnă că o să ne ajute şi la problema noastră cu Unirea. Prima Unire a fost făcută cu austriecii, a doua cu francezii şi a treia cu SUA".

Au fost şi dintre cei care nu ştiau exact la ce eveniment au venit.

Unioniştii au cerut parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti să recunoască, în cadrul unei şedinţe comune, actul de unire a Basarabiei cu România din 1918. 

"Am adoptat o singură rezoluţie, proclamaţie unirea Republicii cu România", a spus organizatorul, Vlad Bileţchi.

"- Câţi oameni participă la manifestaţie? - 100 de mii de oameni", a menţionat organizator, George Simion.

Deşi organizatorii se aşteptau la o participare de circa o sută de mii de oameni, potrivit poliţiei, la miting au venit în jur de şapte mii de persoane. Evenimentul a  decurs paşnic, însă nu s-a trecut fără anumie incidente.

"Un grup din 21 de tineri, îmbrăcaţi în haine sportive, cu faţa astupată cu măşti, cu rucsacuri în spate şi mâinile în mănuşi speciale se îndreptau spre mulţime. Poliţia a reacţionat prompt şi i-a izolat. În rucsacurile lor au fost găsite bite de baseball şi alte obiecte interzise", a comunicat şeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Printre cei reţinuţi 16 sunt minori. La sediul Inspectoratului de Poliţie Buiucani au fost chemaţi părinţii lor pentru a asista audierea suspecţilor. Anchetatorii au iniţiat un proces penal pentru huliganism.

La final, participanţii la Marea Adunare Centenară s-au prins în Hora Unirii.

Până acum, 130 de localităţi din Republica Moldova au semnat declaraţii simbolice de Unire cu România.

Lasă un comentariu