Măicuţele care salvează amfibii

Embed:

Probabil, ați văzut doar în filmele SF sau cele cu supereroi vietăți și oameni capabili să-și regenereze anumite organe sau abilități. Ei bine, o amfibie extrem de rară își poate readuce la viață inima sau chiar creierul. Este vorba despre așa-zisul "pește umblător", care viețuiește exclusiv în apele mexicane. Faptul că se află pe cale de dispariție a unit forțele savanților și a unui grup de... călugărițe, într-un proiect inedit.

Axolotl sau ambystoma mexicanum este o salamandră deosebită de toate celelalte, datorită proprietăților sale. Chiar dacă joacă un rol semnificativ asupra mediului acvatic, aceasta se află pe lista speciilor "în pericol critic". Toate, din cauza poluării, dar și a pescuitului excesiv.

Călugărițele din Mexic sunt cele care și-au asumat misiunea de a participa la salvarea acestor amfibii. Le cresc și le înmulțesc chiar în mănăstirea lor.

Considerate drept vietăți cu puteri de vindecare a diferitor boli, axolotl contribuie și la producerea unui medicament tradițional pentru tuse, ingredientele cărora rămân a fi încă un secret. 

Potrivit Academiei de Științe din Mexic, numărul acestor amfibii a scăzut considerabil după anul 2008, ajungând la doar o sută de exemplare. Pentru comparaţie: în 1998, puteau fi regăsite șase mii de unităţi pe kilometru pătrat.

Lasă un comentariu