Lovitură pentru Rusia la ONU. Proiectul de rezoluție propus de Moscova, care condamnă SUA, Franța și Marea Britanie pentru loviturile aeriene din Siria, a fost respins

Embed:

Rusia a suferit o înfrângere umilitoare în Consiliul de Securitate al ONU. Proiectul de rezoluție propus de Moscova, care condamnă Statele Unite, Franța și Marea Britanie pentru loviturile aeriene din Siria, a fost respins. În favoarea documentului au votat doar Rusia, China și Bolivia, în timp ce patru țări s-au abținut, iar opt au s-au împotrivit.

”Regatul Unit, Franța și SUA au acționat nu din răzbunare, pentru a pedepsi sau pentru a-și arăta forța. Am acționat pentru a descuraja folosirea armelor chimice în viitor, trăgând la răspundere regimul sirian pentru atrocitățile sale împotriva umanității”, a comunicat reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley.

Ca deobicei, Rusia a numit mincinoase acuzațiile aduse.

”Statele Unite și aliații săi continuă să demonstreze o ignoranță scandaloasă față de legea internațională, deşi, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate, trebuie să fie cei mai fermi apărători ai Cartei ONU”, a menționat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

Drept răspuns la documentul Rusiei, SUA, Franța și Marea Britanie, au înaintat un alt proiect de rezoluție privind Siria. Acesta se referă la problemele politice, umanitare şi legate de armamentul chimic şi propune un nou mecanism de anchetă privind utilizarea acestor arme.

”Nu poate fi ilegal să folosești forța, pentru a preveni uciderea unui număr atât de mare de oameni inocenți. Nu voi accepta, domnule președinte, ca Rusia să îmi dea lecții de drept internațional”, a spus reprezentantul permanent al Marii Britanii la ONU, Karen Pierce.

Iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat toate statele membre ale organizației să evite orice acţiuni care ar putea provoca o escaladare şi aduce mai multe suferinţe poporului sirian.

”Cea mai mare responsabilitate a Consiliului de Securitate trebuie să fie menținerea păcii și securității în lume. Așa că fac apel la membrii Consiliului să se unească și să respecte această obligațiune”, a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Statele Unite, Marea Britanie și Franța au efectuat sâmbătă dimineață atacuri țintite în Siria asupra unor facilități guvernamentale unde erau depozitate arme chimice.

Lasă un comentariu