Letonia colaborează intens cu structurile specializate din Republica Moldova în ceea ce privește descoperirea fraudelor bancare din ţara noastră

Embed:

Serviciul de prevenire a spălării banilor din Letonia colaborează intens cu structurile specializate din țara noastră în ceea ce privește descoperirea fraudelor bancare din Moldova. Declarația aparţine șefului instituției, Viesturs Burkans, şi a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la o televiziune letonă. Potrivit sursei citate, cele două ţări au făcut schimb de informații pentru a da de urmele banilor furaţi.

"Colegii noștri din același serviciu din Moldova, de mai mulți ani sunt pe primul loc privind schimbul de informații în acest sens. Primim informații des și multe. Am planificat cine și ce acțiuni va întreprinde", a comunicat șeful Serviciului de prevenire a spălării banilor, Letonia, Viesturs Burkans.

Informația privind spălarea banilor prin băncile letone este reflectată în sinteza raportului Kroll 2, realizat de Steptoe and Johnson și publicat  la sfârșitul anului trecut de Banca Națională a Moldovei. Potrivit documentului, în perioada 2012 - 2014, din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost sustrase cel puțin 600 de milioane de dolari. Schema ar fi fost organizată și coordonată de reprezentanţii grupului Șor. Din băncile moldovenești, banii erau împrumutați unor companii din grupul edilului de Orhei, Ilan Șor, care ulterior transferau sumele în două bănci din Letonia. O parte din bani se întorceau în instituțiile financiare din țara noastră, pentru a restitui unele împrumuturi și a permite continuarea schemei, iar restul dispăreau prin intermediul unor off-shor-uri din Belize sau Panama.

De asemenea, băncile letone sunt implicate şi în spălarea, prin intermediul băncilor moldoveneşti, a 20 de miliarde de dolari, provenite din Rusia. Recent, un jurnalist de la Novaya Gazeta din Rusia, care a investigat acest caz, a declarat că aşa-numitul "Laundromat rusesc" a fost descoperit datorită investigațiilor apărute în mass-media din Republica Moldova și a fost contracarat după implicarea autorităților de la Chișinău.

Lasă un comentariu