La cules afine. Boabele negre-albăstrui, tot mai căutate de moldoveni pentru multiplele vitamine pe care le conţin

Embed:

Suntem în mijlocul verii, sezonul în care agricultorii care cultivă tot soiul de pomuşoare îşi culeg de pe ogoare roada. Cele mai rare pe piaţa din Moldova sunt afinele. Iurie Tarai este singurul agricultor care are o plantaţie dulce de afine. Boabele negre-albăstrui sunt tot mai căutate de moldoveni pentru multiplele vitamine pe care le conţin. Un kilogram de afine procurate direct de pe plantaţia agricultorului costă 200 de lei.

Cele 30 de mii de tufe de afine se întind pe o suprafaţă de 10 hectare pe un teren din apropierea satului Dolna, raionul Străşeni. Agricultorul Iurie Tarai, spune că în acest an va avea o roadă mai bogată şi asta pentru că plantele rodesc deja al treilea an consecutiv.

"Cred că la hectar o să avem cinci-şese tone la hectar, cam aşa depinde de datele meteo. Este o cultură problematică numai cu irigarea, cu udatul, da avem linie de picurare, tot avem", a spus agricultorul, Iurie Tarai.

Afinile sunt culese cu atenţie de zeci de muncitori. Elena Sireţeanu lucrează pe acest câmp încă de când au fost plantate tufele.

"De la început când punem îngrăşeminte, paie, mai prăşeşti, o cureţi, într-adevăr e grea. Noi când începem a culege ne uităm aşa la crenguţă, dacă aici deasupra e roz nu se poate, ea încă nu e coaptă. Culegem ca să fie fără codiţă", a menţionat muncitoarea, Elena Sireţeanu.

Tot aici am întâlnit-o şi pe Elena Jurja, elevă în clasa a XII. Tânăra a decis că în vacanţă va face bani de buzunar. Pe zi câştică până la 400 de lei.

"Am decis ca în vacanţă să nu irosesc timpul acasă, dar să vin pe deal, să culeg, să mai fac chiar şi puţin bani. Aşa o căldăruşă cântăreşte în jur de 2,5 kilograme şi pe zi fac maxim 19 căldăruşe", a povestit muncitoarea, Elena Jurja.

După ce sunt culese, afinele sunt păstrate într-o cameră de răcire, unde sunt cântărite şi ambalate. Producţia este distribuită în toate supermarketurile din Capitală. 

"În camera de pre-răcire avem până la patru grade şi răcim de la patru până la opt ori. După ce ambalăm în caserole mici şi mari. Oamenii au început să mă sune în fiecare zi unde, cum, este. Unii fac comandă şi 30-40 de kilograme", a afirmat agricultorul, Iurie Tarai.

"O alegem să nu fie verde, să nu fie stricată. O punem în caserole, o cântărim, o împachetăm".

Agricultorul spune că pomuşoarele-minune sunt foarte bogate în vitamine. 

"În fiecare dimineaţă eu mănânc 100-120 de grame. Pe zi trebuie să mâncăm vreo 200-300 de grame, copii foarte mult le iubesc. Se poate să faceţi şi dulceaţă şi să congelaţi", a spus agricultorul, Iurie Tarai.

Iurie Tarai spune că afinele sunt întrebate şi pe piaţa din afara ţării, astfel are propuneri de a exporta în Polonia şi Rusia. Totodată, agricultorul vrea să construiască o casă de ambalare, unde va putea să producă dulceaţă, să proceseze boabele şi să le usuce. Acest proiect, deocamdată irealizabil, ar costa aproape şase milioane şi jumătate de lei.

Lasă un comentariu