Joburile din domeniul Culturii, neatractive pentru tineri

Tinerii nu sunt interesaţi de locuri de muncă din Cultură, asta fiind cea mai mare problemă a acestui domeniu. Acest subiect, precum şi alte neajunsuri au fost discutate la o întâlnire a ministrului Culturii, Monica Babuc, cu angajaţii din domeniu din raionul Rîşcani. Oamenii s-au plâns de salarii mici şi starea deplorabilă a clădirilor în care activează.

La muzeul "Liviu Damian", din satul Corlăteni, raionul Rîşcani, de mai bine de 25 de ani nu a fost angajat niciun tânăr specialist. În loc de trei muzeografi, activează doar unul. Tinerii spun că nu doresc să muncească în domeniul Culturii din cauza salariilor mici.

"Din 95 de când s-a deschis muzeul nu s-a adresat nimeni, să zică că: uite! vreau să activez în domeniu. Și anume în domeniu ăsta. Am putea să facem mult mai multe lucruri într-un muzeu. Într-un muzeu este foarte mult de lucru, cine înțelege și cine cunoaște această muncă", a spus directorul, Muzeul "Liviu Damian" din satul Corlăteni, Feodosia Butușanu.

Iar în oraşul Costeşti, angajaţii Casei de Cultură sunt nevoiţi să se înghesuie într-o singură sală. Din cauza acoperişului deteriorat, în interior plouă ca afară.

"Am fost nevoiţi să abandonăm sala mare de 650 de locuri şi să ne refugiem cu concertele care poate 130 de locuri să găzduiască. Ne ocupăm, facem în condiţiile care sunt. Ne strângem, e frig. Nu avem apă, nu avem încălzire. Ne chinuim", a povestit șefa Casei de Cultură din orașul Costești, Natalia Fuior.

Pentru a redresa situaţia financiară din domeniu, ministrul Culturii, Monica Babuc, consideră că în incinta Caselor de Cultură trebuie să fie organizate evenimente sau petreceri contra plată.

"Casele de cultură ca şi centre comunitare, trebuie și este bine şi e de încurajat acest lucru, să presteze şi servicii contra plată. Numai că trebuie să fim foarte atenţi şi curajoşi să prestăm servicii calitative și de cele care are necesitate populaţia noastră", a comunicat ministrul Culturii, Monica Babuc.

În raionul Rîşcani, în domeniul Culturii activează peste 200 de angajaţi cu vârsta medie de peste 50 de ani.

VIDEO

Lasă un comentariu