Istoria muzeului, în 25 de portrete

Embed:

Naturală din Chișinău găzduiesc în aceste zile portretele celor 25 de angajaţi ai instituţiei, care zi de zi, deceniu după deceniu, au grijă ca porţia de cultură să ajungă la noi, vizitatorii.

Chiara Dazi, un fotograf cunoscut din Italia, s-a gândit că acesta ar fi cel mai frumos omagiu adus staff-ului muzeului, cu ocazia aniversării a 128 de ani de la fondare.

Vădit emoţionaţi, angajaţii muzeului privesc tăcut la cele mai inedite exponate din viaţa lor. În următoarele patru săptămâni, portretele lor, asemeni unor veritabile lucrări de artă, vor atârna pe pereţii muzeului. Cea care a găsit inspiraţia în umbrele muzeului este fotografa italiană Chiara Dazi.

''Am avut o expoziţie aici anul trecut. Veneam aici în fiecare zi şi am început să iubesc acest loc. Sufletul acestui loc în tangeţă cu pasiunea şi cunoştinţele acestor oameni creează un rezultat frumos'', a spus fotografa, Chiara Dazi.

Unul dintre protagoniştii expoziţiei este Dumitru Madan, pentru care muzeul e a doua casă. Și-a început cariera încă acum jumătate de secol, în calitate de ghid, ca astăzi să dețină funcția de custode de sală. Și chiar dacă salariul cu care este remunerat nu corespunde nici pe departe efortului depus zilnic, bărbatul nu și-ar schimba meseria pentru nimic în lume.

''Muzeul este aşa o instituţie că dacă primii 2-3 ani nu ai plecat... gata rămâi în muzeu. Este prima casă... 48 de ani reprezintă o jumătate de viaţă'', a afirmat custode de sală, Dumitru Madan.

La polul opus, „Borcan” este numele unuia dintre cei mai noi membri din echipa Muzeului Național de Etnografie, dar și cel mai neordinar personaj al expoziției. Pisoiul nu încalcă niciodată „programul de lucru”. Ba mai mult, e prezent la fiecare ședință sau eveniment de amploare.

''Motanul ăsta a aparut în 2011 pe treptele muzeului şi de atunci el trăieşte aici şi e crescut de mine'', a adăugat custode de sală, Dumitru Madan.

De la șoferi și până la directori administrativi – chipurile tuturor angajaţilor muzeului s-au regăsit în lucrările ce poartă semnătura fotografei italiene. Fiecare dintre ei este parte a istoriei acestui muzeu - iată mesajul vernisajului.

''Fiecare angajat al muzeului este important pentru muzeul nostru. În pofida faptului că sunt condiţii nu prea bune pentru muncă, iar salariile sunt care sunt... angajaţii muncesc şi iubesc această muncă'', a declarat directorul general, Petru Vicol.

Vernisajul „Viața și muzeul” poate fi vizitat până pe 26 noiembrie.


Lasă un comentariu