Investiţii de milioane de dolari în zonele economice libere din Moldova

Embed:

Autorităţile vor atrage în acest an investiţii de aproximativ o sută de milioane de dolari în zonele economice libere din ţară. Iar un studiu efectuat de experţii europeni arată că exporturile în industrie vor creşte în acest an datorită dezvoltării domeniului de producere a cablajelor de la noi din ţară.

Potrivit specialiştilor europeni, Moldova va putea atrage investiţii străine serioase în baza Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE. Pentru aceasta trebuie continuate reformele. În plus, urmează a fi  îmbunătățit mediul de afaceri şi dezvoltată infrastructura.

"Noi planificăm să atragem suplimentar în zonele economice libere, conform strategiei pe care o avem, circa 100 de milioane de dolari investiţii noi. Respectiv, vor fi create aproximativ trei mii şi jumătate de noi locuri de muncă suplimentare. Exporturile vor creşte cu aproximativ 4 miliarde de lei suplimentar", a comunicat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

Potrivit autorităților, oamenii de afaceri străini sunt atraşi de ţara noastră din mai multe motive. Un avantaj îl reprezintă stabilitatea politică şi facilităţile de care se bucură investitorii mari.

"În Zonele Economice Libere nu imporți marfa fără plata TVA-ului. Dacă investiția e mai mult de cinci milioane de euro nu plătești impozite pe profit de 12 la sută", a menționat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

Anul trecut, investițiile rezidenților din cele şapte zone economice libere din țară au depăşit 55 de milioane de dolari. Cele mai multe, 20 de milioane, au fost făcute la Bălți. Drept urmare, au fost create 2800 de noi locuri de muncă.

Iar proiectele din acest oraş nu se opresc aici. 

"Avem teren public de stat unde urmează să investească compania din Austria prin construcţia unei noi fabrici şi crearea suplimentară încă 400 de locuri noi de muncă", a spus administratorul ZEL Bălţi, Vasile Şoldan.

Tot în 2017, urmează să fie încheiat proiectul de construcţie la Orhei a unei noi fabrici de producere a cablajelor pentru industria auto. Investiţiile făcute de o companie germano-japoneză se vor ridica la 35 de milioane de euro.

Lasă un comentariu