Inspectoratul General de Poliţie a lansat o campanie menită să aducă poliţiştii acasă

Embed:

Inspectoratul general de poliţie a lansat o campanie menită să aducă poliţiştii acasă. IGP susţine că moldovenii care muncesc în calitate de poliţişti peste hotare ar putea ocupa funcţii importante în cadrul instituţiei şi vor ridica salarii mai mari.

Mirabela Punga, originară din satul Leca, raionul Cantemir, a ajuns în 2012 în statul american Dakota de Nord, după ce a participat la loteria „Green Card”.

În Republica Moldova a făcut studii în domeniul relațiilor internaționale, a ajuns să fie funcționar public, ulterior a ocupat funcţia de manager de resurse umane într-o companie de vinificație.

În SUA, femeia este polițist de rezervă, dar şi grefier la Judecătoria de district.

"Diferenţa dintre activitatea unui poliţist din Moldova şi a celui din SUA este că aici, în primul rând, cadrul legal face diferenţa, nimeni nu este mai presus de lege. Aici poliţiştii sunt foarte echipaţi pentru a proteja viaţa lor şi a celor din jur. Pentru a mă întoarce aş prefera un loc de muncă într-o echipă tânără şi ambiţioasă. Să nu fiu presată la locul de muncă din afară", a declarat poliţistul voluntar în Dakota de Nord, SUA, Mirabela Punga.

Şi Sorin Netida a plecat la părinţi, în Marea Britanie în 2012, unde a învăţat la liceu. După bacalaureat a fost admis la Universitatea de Poliție, iar până își va lua diploma, s-a înrolat drept polițist voluntar în oraşul Northamptonshire.

"Aş dori să vin acasă, să fac experienţă, posibil... dar o să vedem. Nu sunt gata la momentul dat să las totul aici şi să plec în Moldova. Plus am de terminat universitatea, mai am încă un an şi jumătate", a menționat poliţistul voluntar, Northamptonshire, Marea Britanie, Sorin Netida.

În timpul vizitei sale în Marea Britanie, șeful adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc l-a găsit pe Sorin și l-a invitat la Chișinău să le vorbească polițiștilor de aici despre practicile britanice privind siguranța oamenilor. Cavcaliuc spune că atunci i-a venit ideea de a readuce poliţiştii moldoveni acasă.

"Pentru cei care vor corespunde calităţilor de conducători şi vor vrea sa revină acasă totalmente, noi vom face o selecţie şi bineînţeles le vom propune o funcţie de conducere pe domeniile de activitate pe care ei le practică în statele respective. Facem apel către toţi cetăţenii care sunt poliţişti în alte state, să se alăture campaniei noastre "Revin acasă pentru că îmi pasă", a comunicat şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc.

Campania este susţinută şi de Biroul Relaţii cu Diaspora, care are un proiect cu partenerii elveţieni de a readuce moldovenii la baştină.

Astfel, cei care vor decide să se întoarcă în ţara noastră, vor primi un suport de aproape cinci mii de euro. În sistemul poliţienesc din Republica Moldova activează peste nouă mii de poliţişti. Potrivit informaţiilor, în prezent mai este nevoie de 329 de inspectori de poliţie.

Lasă un comentariu