Începând cu anul 2019, agricultorii moldoveni ar putea beneficia de impozit unic în agricultură

Embed:

Începând cu anul 2019, agricultorii moldoveni ar putea beneficia de impozit unic în agricultură, iar în prima etapă va fi implementat un proiect pilot. Despre acest lucru a anunţat ieri preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a început o serie de întrevederi cu agenţii economici, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. La prima întrevedere au participat antreprenori din Nisporeni, Ungheni şi Străşeni. Fermierii au întrebat despre posibilitatea majorării subvenţiilor şi implementarea impozitului unic în agricultură.

"Noi am vrea ca toţi agenţii economici să fie în faţa legii egali, nu e normal când o companie plăteşte impozit şi alta nu plăteşte. Dacă ar fi primit impozitul unic noi multe lucruri le-am rezolva mai uşor", a spus agricultorul, Ion Chilianu.

"Poate o să reuşim ca începând de la întâi ianuarie 2019 deja să avem alt fel de impozit, măcar să începem să pilotăm aşa cum am făcut-o odată în 2001, 2002 pentru zona de sud", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

O altă problemă abordată a fost  transportarea produselor în ţările UE. Agricultorii spun că transportatorii nu vor să ia comenzi pentru distanţe mici, cum ar fi România sau Polonia. 

"Tot e cu autovehiculele acestea mari, care se duc la prima cerinţă, unde e mai departe. În Ungheni avem calea ferată europeană, cândva noi ne foloseam de ea", a menţionat președintele Asociației producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi.

Autoritățile spun că ţara noastră are o deschidere din partea Comisiei Europene pentru a lărgi cotele de export la unele produse.

"Trebuie să lucrăm în continuare pentru a lărgi gama de produse pe care le exportăm, adică şi produse de origine animalieră, inclusiv şi să mărim pentru acele produse agricole cum ar fi prune, struguri de masă", a comunicat secretarul de stat Ministerul Economiei, Vitalie Iurcu.

În următoarele luni, preşedintele Parlamentului se va deplasa în mai multe raioane din ţară pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă antreprenorii şi pentru a verifica cum se implementează Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Documentul a fost parafat în anul 2014, în această perioadă, întreprinderile autohtone au beneficiat de programe de finanțare de peste 90 milioane de euro, împrumuturi în condiții preferențiale și granturi. Totodată, exporturile în UE au crescut de la 46,8 procente la peste 65 la sută în 2017.

Lasă un comentariu