În Republica Moldova, unele investigații medicale, cum ar fi testul genetic personalizat, ajung să coste până la 15 mii de lei

Embed:

În Republica Moldova, unele investigații medicale, cum ar fi testul genetic personalizat, ajung să coste până la 15 mii de lei.

Acesta este efectuat la o clinică privată din Capitală în urma colectării unei cantităţi mici de saliva. În rezultatul analizelor, pacientul primeşte toată informaţia privind riscurile de îmbolnăvire şi recomandări ce ţin de alimentaţia corectă. Rezultatele testului genetic personalizat sunt gata în cel mult cinci săptămâni.

Raportul final are un volum de aproximativ 300 de pagini şi conţine cea mai detaliată informaţie privind starea de sănătate a omului. Potrivit medicilor, cel mai des se hotărăsc la această investigaţie deloc ieftină cuplurile tinere. Enciclopedia personală conține informație valoroasă precum predispunerea pentru 110 patologii severe şi nu numai.

"Predispunere la circa 144 de maladii. Diabet zaharat, sterilitate. predispunere la boli oncologice. Alimentația și modul de viață. Ce alimente sunt utile și ce alimente sunt periculoase", a spus medic generalist, Irina Sumarev.

Bărbatul din imagini nu a stat mult pe gânduri şi a trecut un test genetic personalizat împreună cu soţia sa.

Bărbat consideră că un alt atu al testului este identificarea originii genetice.

Și la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, unele investigații ajung să coste peste 10 mii de lei. Marea majoritate a acestora sunt acoperite de polița medicală.

"Cea mai costisitoare investigație care se efectuează la noi și este într-o valoare de 12. 104 lei. Este vorba de o rezonanță magnetică nucleară screening a întregului corp. Depistează patologii. O coronarografie cu ventriculografie costă 6.500 de lei", a spus șef secție, Boris Goloşenco.

Următoarele după cost sunt analizele angiografia prin tomografie computerizată a arterelor coronariene şi ventriculelor, care costă 5.887 lei; tomografia computerizată bilanţ oncologic - 5.094 lei și angiografia prin tomografie computerizată a arterelor cerebrale - 5019 lei.

Lasă un comentariu