În pieţe şi pe traseele naţionale au apărut în vânzare fructele sălbatice

Embed:

În pieţe şi pe traseele naţionale au apărut în vânzare fructele sălbatice. Iurie Stratan din satul Creţoaia, Anenii Noi, are o plantaţie de coarne pe o suprafaţă de patru hectare. Agricultorul spune că în ultimii doi ani nu a avut roadă, iar după intemperiile din aprilie credea că nu va mai avea fructe. Cu toate acestea, recolta este una bogată.

"Masa asta de omăt a fărmat foarte mulţi copaci. Au fost rupţi, coborâţi. Necătând la toate acestea roadă în acest an avem. Preconizez că minim să strângem roadă de 12 tone de corn. Anul acesta ne bucurăm de roada pe care o avem", a spus agricultor, Iurie Stratan.

"Coarnele se culeg foarte greu din simplu motiv că se coc pe rând. Pentru a strânge o găleată de zece kilograme avem nevoie de cel puţin 30 de minute. În livadă sunt 23 de soiuri de coarne  galbene şi roşii", a spus corespondent CANAL 3, Irina Mihailici.

Muncitorii lucrează de cu zor pentru a reuşi să strângă fructele până acestea devin moi.

"Începem să strângem din vârful copacului pentru că partea de jos mai greu se coace. Aici sunt multe soiuri şi se coc pe rând începând cu luna iulie şi se termină în luna octombrie",a spus muncitoare, Liuba Cabaniuc.

"Eu aici lucrez timp de o săptâmână şi îmi place. Vin în fiecare an aici. Cu atât mai mult că este aproape de casă. Am venit la lucru cu bunica pentru că mă plictisesc acasă."

"Mulţumesc lui Dumnezeu avem şi roadă şi de lucru. Acum peste tot este greu, nu numai aici. Lucrăm de la ora cinci dimineaţa până la ora trei."

După ce sunt culese o parte din fructe ajung în pieţele şi magazinele din Capitală, iar restul sunt exportate în Polonia şi Germania.

Şi pe traseu Chişinău-Orhei oamenii au ieşit cu căldările pline de coarne.

"Din pădure clar că nu avem livezi acasă, prin păduri ne ducem şi le strângem şi ieşim la trasă să vindem. Ele înghimpă, greu se strâng. Dar noi avem copii de şcoală şi trebuie să îi hrănim."

Oamenii spun că cumpără fructele de pădure ca să îşi facă provizii pentru iarnă.

"Din coarne facem compot. E o producţie de calitate. Soţia se pricepe la fructe. M-a rugat să iau şi eu iată cumpăr."

Consumul de coarne ajută la normalizarea tensiunei arteriale, la calmarea durerilor de cap, precum şi la prevenirea bolilor articulare şi a sclerozei multiple. În Republica Moldova sunt aproximativ 20 de hectare de livezi de coarne.

Lasă un comentariu