În mai multe oraşe ale ţării au loc mitinguri ample de susţinere a votului mixt. Oamenii spun că vor să-şi aleagă direct deputaţii

Embed:

Reforma electorală, cerută de majoritatea populaţiei. Peste 30 de mii de persoane din întreaga ţară au manifestat în susţinerea votului mixt. La Edineţ s-au adunat 11 mii de cetăţeni, iar la Cahul şi Ialoveni - câte 10 mii de oameni.

La manifestaţii au participat şi artişti cu renume.

"Pentru că ați venit să susțineți și voi o cauză civilă – votul mixt, îl susțin și eu, dragii mei. Vreau Moldova să fie prosperă! Să trăim și să muncim în țărișoara noastră!", a spus interpreta, Adriana Ochișanu.

"Acum Guvernul implementează reforme pe care majoritatea dintre noi le acceptă", a menţionat liderul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Cahul, Vasile Petrenco.

"Anume votul mixt consider că este o schimbare spre bine. Asta ne dorim, căci avem nevoie de parlamentari competenţi şi care să aibă mai mare grijă de nevoile cetăţenilor şi nevoile ţării", a comunicat juristul, Lia Banari.

"Votul mixt este prima reformă a clasei politice. Dumnevoastră, cetăţenii aveţi dreptul democratic de a pretinde schimbarea unui sistem, ca să obţinem cu toţii roade mai bune", a afirmat deputatul PDM, Elena Bacalu.

"Noi susţinem Guvernarea pentru că ceea ce spune, aceea face". 

"Să schimbăm ceva și în politică. Schimbarea politică o să se facă numai prin metoda aceasta, prin metoda votului mixt și uninominal".

"Oamenii să-și aleagă ceea ce vor, adică cel care au încredere".

"După alegerile parlamentare din 2018, care sunt absolut sigură, vor demonstra și tuturor celor care sunt sceptici asupra schimbării, asupra reformei politice din Republica Moldova, această schimbare a fost benefică. Ulterior vom insista să ajungem la sistemul de vot uninominal, care există în foarte multe țări democratice", a comunicat ministrul Culturii, Monica Babuc.

"Să nu alegem pe liste cum a fost înainte, că o să aleagă numai din partidul lor. Să alegem pe listă deputatul nostru din localitatea noastră care îl știm noi".

"Până azi au fost făcute mai multe încercări de a scoate ţara din impas, sărăcie, corupţie. Cine poate face aceasta? Noi prin votul care îl acordăm celor care au putere legislativă", a menţionat directorul liceului din Donduşeni, Gulinara Grigoriev.

Cel mai amplu sondaj realizat vreodată în Moldova arată că majoritatea moldovenilor consideră că deputații ar trebui aleși în baza votului uninominal sau mixt. Astfel, 40 la sută s-au pronunţat pentru sistemul uninominal, iar 17 procente - pentru cel mixt. Doar 35 la sută vor ca deputaţii să fie aleşi pe liste de partid.

Lasă un comentariu