În câteva luni, monedele de unu şi doi lei vor apărea în circulaţie

Embed:

În câteva luni, monedele de unu şi doi lei vor apărea în circulaţie. Deşi bancnotele actuale de un leu nu vor mai fi produse, acestea nu vor fi scoase de pe piaţă până la uzarea totală. Potrivit viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, Banca Naţională a selectat deja conceptele câştigătoare pentru design-ul monedelor.

"Propunerile care au parvenit de la participanţi sunt la aceste consultări publice sunt diferite, foarte originale şi pe diferite tematici, cum ar fi personalităţi, monumente istorice, tradiţii populare, flora şi fauna Moldovei precum şi cultura şi arta. Spre marele meu regret numele câştigătorilor nu îl voi divulga astăzi.  Nu pot să vin cu care schiţe fiindcă...o să o vedeţi", a spus viceguvernator al BNM, Ion Sturzu.

În urma consultărilor publice, dintre cei 33 de participanţi care au prezentat peste 80 de concepte au fost aleşi şase câştigători.

Trei concepte pentru moneda de un leu și trei pentru designul monedei de doi lei. Ulterior, în urma unei licitaţii, designer-ul ales va crea schiţa finală, în baza modelelor prezentate de câştigători. Învingătorii vor primi câte o monedă comemorativă de argint, în valoare de 675 de lei.

BNM a hotărât punerea în circulație a monedelor cu valoare nominală de 1 și 2 lei deoarece cheltuielile de producere a lor sunt cu mult mai mici decât ale bancnotelor, iar durata de viață este mai mare.

Lasă un comentariu