Gala AOAM: Mediul de afaceri a cerut Guvernului și Parlamentului limitarea abuzurilor asupra businessului

Embed:

Mediul de afaceri a cerut Guvernului și Parlamentului să aprobe de urgenţă pachetul de legi privind limitarea abuzurilor asupra agenților economici. S-a întâmplat în cadrul Galei Oamenilor de Afaceri din Moldova, la care au participat peste 400 de oameni de afaceri, parteneri străini, dar şi conducerea Executivului.

Oamenii de afaceri şi reprezentanţii asociaţiilor de business, prezenţi la eveniment au subliniat că reforma propusă va dinamiza mediul antreprenoriatului şi va duce la creşterea economiei. Vor fi create noi locuri de munca și va spori venitul la bugetul de stat.

"Reforma trebuie aprobată cât mai repede. Neapărat trebuie de acţionat în aşa fel, încât legislaţia să prevadă pedepsirea escrocilor sau a hoţilor", a menţionat antreprenorul, Alexandru Bilinkis.

"În luna noiembrie am făcut un studiu, împreună cu colegii de la asociaţiile de business. 511 companii au zis că sunt anumite probleme cu organele de control, anumite chestiuni care împiedică dezvoltarea afacerilor", a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Sergiu Harea.

"Pentru business sunt foarte importante condiţiile de dezvoltare. Desigur că controlul este necesar, dar acesta trebuie să fie motivat şi nu trebuie să încurce, nici într-un caz, dezvoltării businessului. În această ordine de idei, la început am fost miraţi de iniţiativa guvernării şi a lui Vlad Plahotniuc. Nu ne-am închipuit că acest lucru este posibil", a afirmat preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străin, Alexander Koss.

Şi partenerii de dezvoltare au spus că iniţiativa este una necesară şi va face mai atractiv climatul investiţional din ţara noastră.

"În general, iniţiativa este una benefică pentru orice ţară şi va crea condiţii optime pentru investitori. Partenerii de dezvoltare sunt alături de voi. Vom continua să vă oferim suport", a menţionat reprezentantul Băncii Mondiale, Lily Begiashvili.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc, a spus că îmbunătăţirea mediului de business este o prioritate, iar acest lucru este posibil şi datorită unei colaborări între guvernare şi mediul privat.

"Noi suntem interesaţi ca în Republica Moldova să existe o colaborare corectă, onestă şi benefică pentru ambele părţi, între guvernare şi business. Şi ea există, asta opoziţia se teme de ea, dar noi o vom promova oricum. Noi vom găsi tot timpul, neapărat, argumente, ca să convingem şi partenerii noştri de dezvoltare, care încă ezită să susţină acest proiect", a declarat preşedintele AOAM, Vlad Plahotniuc.

Şi premierul Pavel Filip spune că această reformă este un instrument necesar.

"Noi nu ne-am propus drept scop să-i pedepsim, numai decât, pe toţi şi, Doamne fereşte, să nu scape cineva nepedepsit. Noi ne-am pus drept scop să dezvoltăm economic Republica Moldova şi, ca oamenii de afaceri să se simtă bine, să plătească bani în buget şi, astfel, noi ne vom putea realiza un obiectiv important pentru noi - să facem investiţii sociale şi investiţii publice", a comunicat prim-ministrul, Pavel Filip.

Iniţiativa de a reduce abuzurile faţă de antreprenori aparţine Partidului Democrat din Moldova. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice. Tot pentru a reduce din presiunile asupra mediului de business, au fost reduse numărul entităţilor cu funcţii de control şi a actelor permisive. Chiar și așa, un șir de organizații neguvernamentale se opun aprobării acestui pachet de legi.

Lasă un comentariu