Furnizorii de energie cer tarife cu 12% mai mari. ANRE a acceptat o creștere de doar 3,6%. NOILE PREȚURI

Embed:

Au primit mai puţin decât au cerut. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit ieri noi tarife pentru energia electrică şi căldură. Conform noilor modificări, clienţii celui mai mare furnizor de curent vor plăti cu şapte bani mai mult pentru un kilowatt/oră. Totuși, noul tarif este de aproape patru ori mai mic decât cel solicitat de companie.

Compania Gas Natural Fenosa a obţinut de patru ori mai puţin decât a cerut. Astfel, un kilowatt/oră s-a scumpit cu 3,4 procente, - până la un leu şi 99 de bani şi nu cu 12%, cât s-a solicitat. Locuitorii din nordul ţării vor achita pentru un kilowatt/oră de energie electrică doi lei şi 12 bani, cu patru la sută mai mult decât în prezent. Şi RED Nord-Vest va crește tariful cu cinci procente, deşi anterior a cerut regulatorului o ajustare de aproape 10 la sută. 

Nici Termoelectrica nu a obţinut majorarea solicitată. O gigacalorie livrată locuitorilor Capitalei va costa 1.122 de lei. Majorarea constituie 5,1%, deşi furnizorul a solicitat 6%.

În cadrul ședinței publice de ieri, furnizorii au argumentat cererile de majorare a tarifelor prin pierderile pe care le suportă. Reprezentanții Gas Natural Fenosa s-au plâns că autoritatea de reglementare nu a ţinut cont de cele 260 de milioane de lei - pierderi din deprecierea activelor.

"Aceşti bani, în primul rând pe uzură nu au fost daţi prin tarif. Există perioada de patru ani. Evident, ştiţi foarte bine că valoarea devierilor era cu mult mai  mare. S-a ajuns la o altă valoare. În acea valoare au fost micşoraţi foarte mulţi parametri şi - Dumneavostră confirmaţi poziţia noastră că odată cu includerea devierilor financiare 100 şi ceva de milioane o să le obţineţi acum odată cu includerea asta. Confirmaţi ce spun colegii? - Nu, nu, nu confirmăm nimic", a comunicat reprezentantul Gas Natural Fenosa, Tatiana Gotişan.

"Trebuiau să fie efectuate investiţii recunoscute de ANRE pentru a fi în scopuri tarifare efectuate, respectiv ele nu au fost efectuate şi Agenţia este în drept să examineze şi să decidă exclude această diferenţă sau nu exclude", a menționat şeful departamentului tarife ANRE, Alexandru Mija.

Nemulţumiţi de ajustările aprobate de ANRE a fost şi administraţia companiei Termoelectrica.

"După finalizarea acestui an au fost deja înregistrate pierderi reale care au fost în sumă de 323 de mii de gigacalorii. 5% este bine însă oricum o să apară iarăşi careva devieri în urma activităţii. Ulterior o să efectuăm calcule şi o să venim către ANRE cu o nouă ajustare", a comunicat directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni.

Conducerea CET Nord a solicitat scumpirea energiei termice, deoarece din 2011, când au fost ultima dată ajustate tarifele, compania a acumulat datorii de 226 de milioane de lei faţă de furnizorul de gaze.

"Ajustarea asta de tarife ne va da posibilitatea să ne achităm la gaze mai la timp, să putem face nişte reparaţii mai calitative şi să pregătim sistemul de încălzire a sezonului la municipiul Bălţi, să putem livra căldura mai calitativ", a menționat directorul executiv CET Nord, Ion Galagan.

Noile tarife pentru serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cele pentru energia termică - în 1 mai.

Lasă un comentariu