Expertul în protocol, Oreste Tărîță, a lansat cartea "Bunele Maniere"

Embed:

Cum să ne îmbrăcăm la şcoală sau la bal, cum să ne comportăm în locuri publice sau ce nu trebuie să facem atunci când mergem în vizită. Toate acestea sunt explicate în cartea "Bunele Maniere" sau "Cartea Virtuţiilor", lansată ieri de Oreste Tărîță, expert în protocol şi scriitor.

Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii Naționale, iar la prezentarea cărţii au venit elevi, profesori dar şi colegi ai scriitorului.

Timp de doi ani, autorul Oreste Tărâţă a acumulat informaţii pentru a închega cele mai de bază reguli de bune maniere. Astfel, cartea abundă de sfaturi simple și practice cum ar fi formele de salut la noi și în străinătate, folosirea telefonului și scrierea mesajelor, arta conversației, cum să ne comportăm la şcoală, la masă dar şi cum să ne îmbrăcăm la biserică sau la un eveniment festiv.

"Mi-ar prinde bine dacă această carte ar fi în bibliotecile şcolilor".

"Am ascultat cu mult interes despre tot ce au spus oamenii aici, mi-a trezit interes şi doresc şi eu aşa carte".

"Eu am nevoie să iau cartea asta acasă pentru că nu sunt Dumnezeu şi nu ştiu tot, toată lumea are de învăţat. Eu cunosc că la şcoală trebuie să mă comport frumos, să îmi respect învăţătoarea şi colegii de clasă".

"Manierele pe care trebuie să le practicăm la masă este să nu vorbim în timp ce mâncăm, să avem o postură dreaptă, să nu mâncăm cu gura deschisă".

Autorul lucrării spune că a hotărât să scrie o carte în iniţierea bunelor maniere, pentru că a observat că în ultima perioadă tot mai puţini oameni dau dovadă de cei şapte ani de acasă.

"La etapa actuală se observă o decădere vădită a lor aş zice că parcă există nişte forţe obscure care ar dori să distrugă această frumuseţe creată mai mut de cinci mii de ani de civilizaţie", a comunicat expertul în protocol ceremonial şi etichetă, Oreste Tărîţă.

Colegii autorului l-au felicitat şi au spus că o astfel de carte va prinde bine tuturor.

"Domnul Oreste, cartea dumneavoastră este un adevărat compendiu de norme, reguli, aforimse care spirituaşizează, care încurajează sensibilitatea umană", a menţionat profesoara, Liceul Gheorghe Asachi din Chişinău, Olesea Urâtu.

"Aceasta ar trebui să fie o carte de căpătâi pentru părinţii noştri, buneii şi în general pentru copiii. Pentru că de la bunele maniere porneşte totul", a afirmat ziaristul, Liviu Belâi.

Autorul cărții, Oreste Tărîță, s-a născut în anul 1952, în satul Hâjdieni, raionul Glodeni. Este expert în Protocol ceremonial şi etichetă dar şi doctor în politologie.

Cartea costă 120 de lei şi poate fi cumpărată în câteva librării din Capitală. 

Lasă un comentariu