După un sfert de secol, locuitorii din Hansca, raionul Ialoveni, au parte de o grădiniță modernă, construită din temelii

Embed:

După un sfert de secol, locuitorii din Hansca, raionul Ialoveni, au parte de o grădiniță modernă, construită din temelii. Noua instituţie în ajun și-a deschis ușile pentru copii. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al României, grădinița fiind una din beneficiarii grantului de 26 de milioane de euro, oferit pentru reabilitarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. Doi pici au avut misiunea să taie panglica festivă, fiind ajutaţi de ambasadorul României, prezent la eveniment și ministrul Educației, Monica Babuc.

"Peste 3 milioane jumătate de euro, investiți de guvernul României au făcut posibil edificarea acestui bloc de grădiniță. Suntem extrem de recunoscători guvernului României pentru această investiție în viitorul Republicii Moldova și această recunoștință arată încă odată că sângele apă nu se face. Autoritățile publice locale au investit și ele 700 mii de lei", a declarat ministrul Educației, Monica Babuc.

"Pe baza acestui succes, guvernul României a decis să continue acest program de renovare a unităților școlare și vor fi alocate alte trei milioane de euro pentru astfel de proiecte", a afirmat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță.

Bucuria oamenilor din Hansca nu are margini. Pe parcursul ultimelor 24 de ani, timp în care grădiniţa din sat a fost închisă, fiecare familie cu copii mici s-a descurcat cum a putut.

"Foarte demult am așteptat grădinița în satul Hansca, suntem bucuroși că s-a deschis să aducem copiii aici și să avem succese mari".

"E foarte greu fără grădiniță, nu poți face nimic cu un copil mic".

Fiecare grupă de copiii are o sală modernă pentru activități, baie și dormitor. Grădiniţa va fi frecventată de către 70 de copii.

"Preconizăm pe viitor pentru că avem spațiu, să deschidem a treia grupă pentru că copii de vârstă preșcolară în sat avem încă", a menţionat directorul grădiniței, Nadejda Cernat.

Grădinița din Hansca este una dintre cele 845 instituții din țară pentru care Guvernul României a alocat un grant de 26 milioane de euro. Unele dintre acestea au fost construite din temelie, altele au fost reparate și dotate cu mobilier. Proiectul a fost inițiat în 2014.

Lasă un comentariu