Dodon vrea sistem mixt de vot la următoarele alegeri parlamentare

Embed:

Seful statului, propune sistem mixt de vot la alegerile parlamentare. Igor Dodon cere coaliţiei de guvernare să renunţe la proiectul  privind introducerea sistemului uninominal și a subliniat că are informații că proiectul de trecere la vot uninominal are suficiente voturi în Parlament și urmează să fie propus în scurt timp pentru aprobare deputaților.

Igor Dodon a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că va discuta cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene acreditate la Chișinău, dar și cu alți parteneri ai Moldovei, despre sistemul mixt de vot.

"Propunem ca 51 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, 50 pe circumscipţii. Cel puţin jumătate din circumscripţii, 25 de procente, trebuie să fie oferite pentru diasporă şi pentru Transnistria. Doar 25 de circumscripţii - în restul teritoriului Republicii Moldova. Încă odată să fie clar, 51 deputaţi pe liste de partid. 25 de deputaţi diasporei si Transnistriei. Şi restul 25, în caz dacă rămân 101 de deputaţi pe circumscripţii în interiorul ţării."

Igor Dodon propune ca cetățenii din stânga Nistrului să voteze în secțiile deschise în localitățile controlate de Chișinău.  În același timp, diaspora ar urma să aibă două zile la dispoziţie, pentru a-şi exprima opţiunile electorale.

La scurt timp după declaraţiile lui Igor Dodon, Partidul Socialiştilor a reiterat că se pronunţă împotriva votului uninominal. Conducerea formaţiunii s-a convocat în şedinţă pentru a discuta inițiativa președintelui.

În replică, Partidul Democrat a anunţat că regretă lipsa de dialog de până acum a preşedintelui Dodon şi a PSRM şi a calificat iniţiativa acestora drept un truc politic. Potrivit PDM, socialiştii au venit cu o această propunere doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral, iar societatea susţine acest demers.

Democraţii cred că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament, iar acest lucru a reieșit foarte clar și din consultările publice pe care le-au avut.  PDM susţine că a prezentat nenumărate argumente în favoarea votului uninominal, în timp ce oponenții s-au limitat la a folosi pe post de contraargumente, atacuri la persoană și injurii. În același timp, s-au strâns aproape un milion de semnături în favoarea votului uninominal, o susținere fără precedent pentru o inițiativă în Republica Moldova.

"Unii își doresc în continuare să ajungă în Parlament, ascunși după liste şi să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați", se mai spune în declaraţia PDM.  Totuşi, democraţii spun că sunt deschiși să discute şi cu cei care propun sistemul mixt.

Proiectul de lege privind sistemul uninominal a fost înregistat în Parlament de Partidul Democrat din Moldova în luna martie  şi până acum au fost organizate mai multe dezbateri publice pe marginea acestui subiect.  Sute de mii de oameni au semnat în favoarea adoptării reformei. Votul uninominal înseamnă alegerea directă a deputaţilor, iar cetăţenii vor avea de ales între mai mulţi candidaţi concreţi nu între mai multe liste de partid, aşa cum este acum.
 

Lasă un comentariu