Dezbateri pe marginea votului uninominal. Cetăţenii vor avea dreptul să-l DEMITĂ pe un deputat în trei cazuri

Embed:

Cetăţenii vor avea dreptul să-i lipsească pe deputaţi de mandat în trei cazuri: dacă nu respectă interesele comunităţii, dacă nu-şi respectă atribuţiile conform legii şi în cazul în care încalcă normele morale şi etice. Aceste aspecte au fost analizate de experţi, în cadrul unor dezbateri publice privind votul uninominal, care s-au desfăşurat astăzi la Parlament.

Constituţia prevede retragerea mandatului prin referendum doar în cazul preşedintelui ţării, primarilor şi başcanului Găgăuziei. Deputaţii nu pot fi însă demişi în acest mod pe toată durata mandatului, ceea ce, în opinia autorilor proiectului, este incorect.

"Oare este corect ca deputaţii să-l demită pe alt deputat, iar poporul care l-a ales să nu aibă această posibilitate, ca fiind suveranul puterii? Există o mare problemă şi o mare rezervă a cetăţenilor atunci când nu-şi văd cu lunile, cu anii nu-şi văd deputaţii în teritoriu", a comunicat deputatul PDM, ergiu Sîrbu.

"Sistemul "sabiei lui Damocles" care să stea deasupra deputaţilor trebuie abordat cu maximă seriozitate. Este o decizie politică, o decizie care îi permite poporului să deţină cu adevărat puterea", a menționat directorul Institutului de Politici Eficiente, Vitalie Andrievschi.

"Aici trebuie de găsit miezul problemei, într-un mecanism care ar da posibilitatea de inițierea retragerii unui mandat ca sancțiune juridico-politică fie din sânul Parlamentului, fie din inițiativa electoratului care l-a ales", a spus expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu.

Unii lideri de partide se opun însă ideii de demitere a deputaţilor. 

"Partidele trebuie să decidă foarte clar pe cine mandatează și să aibă grijă ce fac cu cei care compromit mandatele. Un deputat este deputat în integralitatea reprezentativă și nu doar reprezintă statul, circumscripția, strada, mahala unde a fost ales sau pe unde l-a promovat partidul. Noi suntem contra alegerilor uninominale după sistemul pur uninominal", a spus preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

"Sistemul actual este depăşit. Partidele vând locuri pe listă, apoi vând funcţii, apoi cei care cumpără funcţii scot banii prin popor prin corupţie şi alte metode. Dar ce facem cu poporul, cu cei 80% care doresc schimbarea modului de a alege deputaţii", a menționat comentatorul politic, Roman Mihăeş.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că proiectul de modificare a Codului Electoral va fi supus votului în Parlament abia după ce va fi consultat în detalii cu experții și societatea civilă.

"Voturile necesare le avem, dar nu ne grăbim să mergem cu votul în plenul Parlamentului până nu finalizăm și dezbaterile și nu vom aproba în lectură finală proiectul de lege până nu vom avea decizia sau avizul Curții Constituționale", a comunicat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Șeful Legislativului a mai spus că dezbaterile privind votul uninominal vor continua şi după sărbătorile de Paște, pentru a fi clarificate modalitatea de finanțare a campaniei electorale și mediatizarea concurenţilor.

Lasă un comentariu