Criză acută de cadre didactice în instituţiile preşcolare din ţară

Embed:

Criză acută de cadre didactice în instituţiile preşcolare din ţară. Datele Ministerului Educaţiei arată că învăţământul general duce lipsă de peste 2000 de profesori şi educatori. Doar în raionul Hânceşti există un deficit de peste 100 de educatori.

Deficitul de educatori îi face pe părinţi să stea la coadă şi câte doi ani, pentru a obţine un loc la grădiniţă.

"Am depus anul trecut cererea, în aprilie şi sunt în aşteptare. Suntem în aşteptare din cauza că nu sunt cadre", a spus mama a trei copiii, oraşul Hânceşti, Maria Tintiuc.

Autorităţile locale depun toate eforturile pentru ca din toamnă să fie deschise aproximativ 4 grupe noi.

"Până acuma erau în jur de 750 de copiii de grădiniţă la Hînceşti, acum avem circa 1100 - 1200 copiii", a declarat primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari.

Din anul de învăţământ 2017-2018 au fost deschise şcoli pedagogice la specialităţile învăţământ primar şi educaţie timpurie.

"Ne propunem să deschidem programe de învăţământ dual în baza colegiilor pedagogice. Circa 45 de mii de lei ca suport pentru tinerii specialişti angajaţi în sistem, li se achită etapizat după fiecare an de activitate. Începând cu anul curent de studii, 25 la sută din locuri sunt rezervate care pot fi înscrişi în baza recomandărilor", a comunicat secretarul de stat de la Ministerul Educaţiei, Angela Cutasevici.

În municipiul Chişinău se înregistrează un deficit de aproximativ 160 educatori şi circa 180 ajutori de educatori.

Lasă un comentariu