Comori străvechi păstrate în bibliotecile Moldovei

Mii de cărți, documente şi publicații rare, care reprezintă adevărate comori, sunt păstrate, cu sfinţenie în cele mai mari biblioteci din ţară. În colecţii se regăsesc volume vechi de aproape 500 de ani. Un interes aparte prezintă coperțile acestora din pergament, metal, lemn sau pânză.

Peste 40 de mii de cărți și publicații vechi și rare sunt păstrate la Biblioteca Națională. Cartea "Comentarii la opera lui Aristotel", editată în limba greacă veche, este o lucrare deosebită.

"Cea mai veche carte din acest serviciu este din 1551. Este rară și deosebită și prin faptul că fila ei este vegetală, specific pentru acea perioadă", a informat directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei.

La Biblioteca Națională pot fi admirate cărți vechi și rare care au aproape 17 cm grosime sau care cântăresc în jur de patru kilograme. Altele au coperți confecționate din alamă sau încrustate cu pietre prețioase. Tot aici găsim și o carte medalion care conține un verset din Coran.

"Sunt ca un izvor de gândire și valorificare a cunoștințelor din acea perioadă", a comunicat istoricul, Anton Moraru.

În Biblioteca Științifică Medicală din Chişinău putem găsi cărți din colecția medicului și savantului german Richard Koch.

"Această colecție a ajuns la noi în 1945 fiindcă a fost adusă din orașul Kislovodsk. Colecția Hoch însumează peste 2600 exemplare în limbi străine", a menţionat reprezentanta Bibliotecii USMF "Nicolae Testemițanu", Nona Șoroc.

În depozitul Bibliotecii Naționale pentru Copii sunt păstrate opere vechi ale autorilor români.

"Cartea lui Vasile Alecsandri "Despot-Vodă". Este o carte scrisă în 1880 și editată la București. S-a hotărât să se facă o colecție cât de mică care le-am primit și le-am avut", a comentat reprezentanta Bibliotecii Naționale "Ion Creangă", Elisaveta Smochină.

Pentru a conserva patrimoniul scris trebuie respectate condițiile de temperatură, umiditate și lumină.

VIDEO

Lasă un comentariu