Comori din hârtie. Documente oficiale, ce datează câteva sute de ani, expuse în premieră la Biblioteca Naţională a Moldovei

Embed:

Documentele oficiale emise de autorităţile basarabene acum câteva sute de ani, vor fi expuse în premieră la Biblioteca Naţională a Moldovei. Hrisoavele, care reflectă viaţa din timpul războiului ruso-turc vor fi restaurate cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Câteva dintre vestigii au fost prezentate ieri, în cadrul unei expoziţii.

"Vor fi conservate, restaurate şi repuse în valoare pentru ca să servească o temelie fundamentală cercetătorilor dar şi tuturor celor care sunt îndrăgostiţi de istoria ţării noastre şi a poporului nostru. Dragi prieteni vreau să-mi exprim încă odată recunoştinţa pentru partenerii şi colegii americani", a comunicat ministrul Educaţiei, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Proiectul este finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu 55 de mii de dolari. 

"Prin susţinerea proiectului de salvgardare a siturilor, colecţiilor şi tradiţiilor, fondul ambasadorilor contribuie la repunerea lor în circuitul cultural şi la revelanţa lor pentru generaţiile viitoare", a afirmat ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

Din grantul oferit de guvernul SUA va fi cumpărat un echipament special pentru curăţarea, dezinfectarea documentelor dar şi mobilier pentru expunerea acestora.

"Ele au fost alese din punctul de vedere ai importanţei naţionale, publicate pe teritoriul Republicii Moldova. Noi sperăm că în doi ani, în vitrinele Bibliotecii Naţionale să fie expuse", a comunicat directorul Bibliotecii Naţionale a Moldovei, Elena Pintilei.

Hrisoavele datează din perioada 1812-1917. Până acum acestea s-au păstra în colecţia carte veche şi rară.

Lasă un comentariu