Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ

Embed:

 

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Decizia, adoptată cu șase voturi contra două împotrivă, a fost anunţată vineri în cadrul şedinţei CEC.

Potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu, au fost comise mai multe abateri de procedură și erori în setul de documente prezentat de grupul de inițiativă. Totodată, aceştia nu au respectat recomandările Comisiei de la Veneţia.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, printre abaterile comise de grupul de iniţiativă este şi faptul că în setul de documente prezentate sunt înscrise 737 de persoane, dintre care una figurează de două ori.

Totodată lista membrilor grupului de inițiativă prezentată la CEC conţinea 744 de persoane, însă actele de identitate au fost depuse doar de 726 de persoane.

"Au fost mai multe vicii în ceea ce vizează participanţii la adunarea constituantă şi au fost indicate eronat numărul de voturi adoptate. Textul proiectului de lege adoptat de către adunarea constituantă nu corespunde cu textul proiectului de lege depus de către reprezentanţi la CEC", a declarat preşedintele CEC, Alina Russu.

Membrii CEC au precizat şi faptul că potrivit Codului de bune practici în materie de referendum, adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și de Comisia de la Veneția, sistemul electoral nu trebuie să fie modificat decât cel puțin cu un an înainte de scrutin.

Asta în timp ce la sfârşitul lui 2018, în Republica Moldova vor fi alegerile parlamentare. Totodată, CEC a constatat că grupul de iniţiativă nu a propus o alternativă pentru sistemul electoral mixt, în cazul în care acesta va fi anulat.

"Noi nu venim cu un sistem nou, noi venim cu o iniţiativă de repunere în vigoare a sistemului electoral vechi, proporţional, în baza căruia toţi parlamentarii din Republica Moldova au fost aleşi în actualul parlament", a afirmat preşedintele biroului executiv al grupului de iniţiativă, Ștefan Gligor.

O altă neconcordanţă sesizată de CEC este faptul că membrii grupului de iniţiativă cer modificarea Codului electoral vechi, care a fost abrogat, odată ce a intrat în vigoare noua lege.

Inițiativa de a desfășura referendumul de anulare a sistemului electoral mixt aparţine unui grup de ONG-uri care susţin ideile politice ale partidelor de opoziţie, dar şi PCRM, formaţiunea Partidul Nostru şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr.

Membrii unor formaţiuni au fost prezenţi şi la şedinţa de astăzi, aceştia au făcut declarații politice şi au încercat să provoace o ceartă.

Organizarea unui referendum privind anularea sistemului mixt de vot ar costa bugetul public 60 de milioane de lei.

Potrivit unui sondaj realizat anterior de IMAS, 45 la sută dintre cetăţeni au o părere proastă despre organizarea unui referendum privind anularea votului mixt. În acelaşi timp, peste 60 la sută consideră nejustificată cheltuirea banilor publici pentru desfăşurarea acestuia.

Lasă un comentariu