Clipe de groază pentru mai multe familii din Republica Moldova. Reabilitarea victimelor în urma accidentelor

Embed:

Anual, în Republica Moldova se produc sute de accidente, în urma cărora oamenii se aleg cu diverse traumatisme. Unii sunt imobilizaţi la pat, iar familiile lor trec prin clipe de groază.

Reabilitarea victimelor poate dura şi câţiva ani, iar specialişti în domeniu sunt prea puţini în ţara noastră. Totuşi, la Institutul de Medicină Urgentă, în secţia neurochirurgie, pacienţilor li se acordă asistenţă psiho-logo-pedică.

"O mică neatenţie poate schimba viaţa nu doar a ta, dar şi a mai multor familii. Cel mai des accidentele au loc din cauza nerespectării vitezei, dar şi a neasigurării priorităţii altor maşini. Puţini însă cunosc ce se întâmplă cu persoanele traumate şi cum decurge reabilitarea".

Sergiu Caşiuc şi-a împlinit cei 26 de ani în secţia reanimare. Bărbatul a suportat o intervenţie chirurgicală, după un accident, produs în luna iunie a anului 2017. Sergiu mergea din Edineţ spre Bălţi, atunci când a fost lovit de un microbuz.

De atunci, viaţa familiei a luat o turnură dramatică. Timp de patru luni, tânărul nu a produs nici o reacţie, iar acum medicul psiholog- logoped îl învaţă din nou să vorbească, să citească şi să gândească.

Specialistul foloseşte şi terapia prin muzică.

"În cazul dat noi nu avem o altă cale decât să lucrăm cu inconştientul pentru ca mai târziu să îl aducem la conştient. Altă cale nu există, deoarece este un caz foarte grav, persoana era aproape de starea vegitativă cu unele reflexe mai puţin sau mai mult păstrate”, a afirmat doctorul în psihologie, Cornelia Bodorin.

”Primele trei luni au fost foarte grele, peste măsură. E o muncă foarte grea, trebuie timp, trebuie răbdare dar cu încetul cu încetul băiatul începe să gândească. Până al aduce încoace de la început era nimic, ochii erau într-un punct. Cu ajutorul doctorilor, cu ajutorul reanimatologilor,avem ce avem în timpul de faţă”, a spus mama tânărului, Lilia Cașiuc.

În acelaşi timp, pentru fiecare pacient în parte sunt selectate diferite metode de reabilitare.

"Este o abordare absolut inovatorie a traumatismelor cranio-cerebrale. Vorbim de o reabilitare psihologopedică Aici în institut se atrage o atenţie sporită nu doar depăşirii etapelor de criză, ci revenirea omului la un statut social mai mult sau mai puţin normal”, a menționat doctorul în psihologie, Cornelia Bodorin.

În anul 2017 s-au produs cu 169 de accidente mai puţine decât 2016. De asemenea, şi numărul persoanelor traumate a scăzut de la 308 în 2016, la 235 de persoane accidentate în 2017.

Lasă un comentariu