Cetăţenii care după pensionare au continuat să muncească vor primi pensii majorate

Embed:

Cetăţenii care după pensionare au continuat să muncească vor primi pensii majorate. Începând cu 1 ianuarie 2019, ei vor avea dreptul la reevaluarea pensiei. Modificările se regăsesc într-un proiect de lege, votat ieri de Parlament în prima lectură. Documentul mai prevede că beneficiarii pot solicita numai o singură dată reexaminarea pensiei.

"Reexaminarea se va face în două etape. La 1 ianuarie 2019 pentru persoanele care au un stagiu de cotizare cumulat după realizarea drepturilor la pensie mai mare de 15 ani şi începând cu 1 ianuarie 2020 pentru persoanele care au un stagiu de cotizare până la 15 ani", a afirmat secretarul de stat, MSMPS, Nelea Rusu.

Mulți deputați consideră că această măsură este una corectă, iar statul, în acest fel, va da dovadă de o atitudine echitabilă față de toți oamenii.

"În sfârşit, în Parlament, a ajuns un proiect de lege care va elimina o inechitate şi va restabili un drept a persoanelor care muncesc după stabilirea dreptului la pensie", a comunicat deputatul PDM, Valentina Buliga.

"Un proiect mult aşteptat şi cred că nu doar de pensionarii care au continuat să muncească după stabilirea pensiei. Vreau să-mi exprim speranţă că vom înregistra că vom înregistra şi în continuare creșteri la bugetul asigurărilor sociale de stat", a spus deputatul PDM, Valentina Stratan.

Deputatul PL, Valerian Bejan, a venit cu unele propuneri de modificare a proiectului.

"Referitor la pensiile anticipate. Era un stimul destul de bun pentru contribuabili de a avea un stagiu de cotizare de 34 de ani până la atingerea vârste dei 60 de ani. Poate de mărit acest stagiu de la 34 la 36, 37 de ani", a menţionat deputatul PL, Valerian Bejan.

"Propunerea respectivă nu face obiectul proiectului pe care azi îl prezint şi cum am menţionat, noi lucrăm la această formulă care să avantajeze atât femeile cât şi bărbaţii", a subliniat secretarul de stat, MSMPS, Nelea Rusu.

Deputatul PDM, Marian Lupu, a precizat că proiectul oferă posibilitate oamenilor la recalcularea pensiilor, iar acest document treptat va fi îmbunătăţit în beneficiul cetăţenilor.

"Deja avem ecoruri din partea multora, că aceste calcule arată o majorare substanţială a acestor pensii, pe viitor revenim la aceste mecanisme şi îl îmbunătăţim", a declarat deputatul PDM, Marian Lupu.

Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament în lectură finală. Pentru indexarea şi valorizarea pensiilor, în acest an, sunt prevăzute aproximativ 900 de milioane de lei.

Lasă un comentariu