Canicula a pus stăpânire pe Moldova. Pe întreg teritoriul ţării a intrat în vigoare Codul Galben

Embed:

Canicula a pus stăpânire pe Moldova. Azi pe întreg teritoriul țării a intrat în vigoare Codul Galben în legătură cu arșița anunțată de meteorologi pentru următoarele zile. Potrivit acestora, până vineri mercurul din termometre va urca până la +34 de grade C.

Cisterna cu apă din Piața Centrală indică, de obicei, că temperaturile caniculare au pus stăpânire pe Moldova. Chiar dacă stropitul asfaltului cu apă are un efect doar pentru câteva minute, este suficient pentru cei care vor să-și revină un pic după o expunere îndelungată la soare.

"Caniculă, foarte mare, tare greu facem față, mai ales hipertonicii, cu tensiunea arterială mare".

Chiar dacă majoritatea angajaților de la piață muncesc la umbra corturilor, nici acesta nu-i scapă de arșița de afară.

"- Desigur că se simte. Nici chiar marfa nu rezistă, mai ales în ultimele două zile. – Ce se întâmplă? – Se opăresc, se strică practic tot".

Un mic pahar din plastic cu apă carbogazoasă este la mare căutare în Piața Centrală chiar dacă costă doi lei și 50 de bani. Se pare că aparatele de apă de pe timpurile sovietice încă mai funcționează, de vreme ce multă lume stă la coadă.

"– Apă dulce carbogazoasă și înghețata merg cel mai bine. – Apa e rece. – Desigur, că este fierbinte și iată ne-au adus și gheață ca să o răcim".

"Apa rece care taie dinții pe timp de caniculă pare să ne potolească cel mai bine setea. Dar nu este cazul. Atenție! Organismul nostru mai greu consumă apa rece decât cea caldă și, respectiv, aceasta ne potolește mai greu setea".

Iar o baie în apă rece este cea mai potrivită în zilele caniculare. În zi de muncă ștrandurile din oraș sunt suprasolicitate.

Iar muncitorii care asfaltează străzile din Capitală se bronzează și fără a merge la plajă. Pe timpul acestor lucrări, temperatura este percepută de ei la +40 de grade.

Din cauza caniculei, pe o porţiune de carosabil de pe traseul dintre orașul Vatra și satul Sireţ s-a ridicat asfaltul. În plină viteză, într-un asemenea obstacol a intrat un automobil de marcă Mercedes. Nimeni din maşină nu a avut de suferit, bara de protecţie a autoturismului, însă, a fost grav deteriorată.

Lasă un comentariu