Brânza ce poate înlocui banii! O bancă din Italia acceptă pe post de garanţie pentru împrumuturi... caşcaval

Embed:

Brânza e cu bani sau, mai nou, brânza poate înlocui banii. O bancă din Italia operează cu...caşcaval. Instituţia oferă împrumuturi, iar pe post de garanţie acceptă roțile gălbui și aromate. Oferta e valabilă doar pentru producătorii de Parmigiano-Reggiano - un etalon al parmezanelor.

Lasă brânză în safeu şi iau în schimb bani. Asta pot face producătorii italieni de parmezan, care sunt clienţii băncii Credito Emiliano. Instituţia preferă garanţiile imobiliare, dar le acceptă şi pe cele comestibile - o excepţie asumată pentru a susţine fermierii locali.

Parmigiano Reggiano este o marcă înregistrată în Uniunea Europeană, fiind denumită după provinciile Parma și Reggio Emilia din nordul ţării - principala arie de producere. Acest tip de caşcaval este apreciat pentru gustul său fin, compoziţia grasă, dar şi reţeta sofisticată: fabricat din lapte integral şi lapte smântânit, se maturează timp de 18 luni graţie unor fermenţi speciali adăugaţi, dar poate fi păstrat ani şi ani.

Preţul caşcavalului este unul pe măsura eforturilor. Spre exemplu, cele 300 de mii de roţi care se află într-un depozit special al băncii Credito Emiliano sunt estimate la peste 160 milioane de euro.

Parmigiano Reggiano îşi are originea în secolul al XII-lea, artizanii păstrând de atunci identitatea şi metoda naturala de producţie pentru această brânză iconică. Conform legislației europene, deși acest tip de brânză poate fi produs oriunde în lume, doar caşcavalul fabricat în cele 380 de ferme din nordul Italiei are dreptul de a purta această marcă.

Lasă un comentariu