Boala nu trebuie să devină o povară pentru bătrâni

Embed:

Boala nu trebuie să devină o povară pentru bătrâni. Ministerul Sănătăţii işi doreşte ca toate persoanele în etate din ţară să primească asistenţă socială şi medicală la domiciliu. Pentru aceasta, Ruxanda Glavan a semnat un memorandum cu reţeaua organizaţiilor, care oferă asistenţă vârstnicilor.

"Vârstnicii, care au probleme de sănătate cronică, să poată beneficia în timp util de servicii de îngrijire la domiciliu în volum deplin", a spus ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

În prezent, în ţară sunt doar şapte ONG-uri care prestează servicii comunitare integrate. Printre acestea se numără şi asociaţia austriacă "Neoumanist". Săptămânal, echipa mobilă a acestei organizaţii îi vizitează pe cei mai neputincioşi bătrâni cum sânt Maria şi Lorel Argatu. Fiica lor s-a căsătorit, feciorul a murit. Cei doi bătrâni trăiesc la 15 km depărtare de satul Pănăşeşti, raionul Străşeni. Maria merge cu greu şi practic nu iese din ogradă, iar Leonel este orb şi ţintuit la pat.

Oaspeţii niciodată nu vin cu mâinile goale: aduc produse alimentare şi medicamente. Controlul medical este obligatoriu.

"Deoarece este ţintuit la pat, mai facem, profilaxia escariilor, i se face frecţie la articulaţia care a fost fracturată şi se face igiena personală", a spus asistent medical, Andrei Gîrleanu.

"Când vin eu mă bucur că mai intră cineva. Când nu vine nimeni, tare sunt tristă", a spus beneficiară, Maria Argatu.

Beneficiari ai acestui proiect mai sunt alţi aproape 40 de vârstnici din raionul Străşeni. Acest lucru este posibil datorită donatorilor austrieci.

"Bugetul, per an, pentru îngrijirea la domiciliu, oferit de austrieci, variază în jur de 33-40 de mii de euro", a spus director executiv Asociaţia "Neoumanist", Veronica Ţîmbălar.

Pentru o vizită de îngrijire efectuată de asistenţii medicali, Compania Naţională de Asigurări în Medicină alocă doar 131 lei, bani care nu sunt suficienţi.

După semnarea memorandumului, ONG-urile își vor uni eforturile astfel încât  în timpul unei vizite să poată oferi atât asistenţă socială, cât şi medicală. Drept model ar putea servi campania "Respect pentru senior", lansată în luna mai de către Fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss"

Lasă un comentariu