ANRE a suspendat ordinul de stabilire a preţurilor la carburanţi. Benzinăriile din ţară au revenit la preţurile pentru benzină şi motorină, valabile în ajun

Embed:

ANRE s-a conformat astăzi deciziei de judecată şi a suspendat ordinul de stabilire a preţurilor la carburanţi. Anunţul a fost făcut de către directorului general al instituţie, Tudor Copaci. Drept urmare, benzinăriile din ţară urmau să revină, începând cu ora 15:00 la preţurile pentru benzină şi motorină, valabile în ajun.

"Decizia nu poate fi comentată, ci doar executată. Noi vom pune în aplicare chiar astăzi şi vom suspenda ordinul de stabilire a preţurilor plafon, ultimul ordin, şi vom reveni la preţurile anterioare", a menţionat directorul general ANRE, Tudor Copaci.

Astfel, ANRE a publicat prețuri noi pentru carburanți. Din această după-amiază, un litru de benzină din nou urma a fi vândut cu cel mult 19 lei și 15 bani, cu 34 de bani mai puțin decât anunțase în ajun ANRE. Iar preţul plafon pentru motorină a fost stabilit la nivelul de 17 lei și 9 bani, diferenţa fiind de 32 de bani. 

Șoferii salută decizia Ministerului Economiei de a contesta decizia ANRE.

"Asta e bun. Ideea Ministerului e bună".

"E necesar, că totul e scump. Unde mai departe așa prețuri, cum leafa noastră?".

"Desigur, este foarte plăcut că s-a ieftinit combustibilul, pentru că valuta se menține aproximativ la același nivel, dar carburanții se scumpesc".

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Economiei, decizia judecătorilor s-a bazat pe faptul că menținerea tarifelor majorate a ar putea duce la lezarea drepturilor și intereselor consumatorilor de carburanți care în consecință, ar putea înregistra pagube economico-financiare.

Marţi, ANRE a anunțat majorarea prețurilor-plafon la benzină și motorină. Drept reacţie, Ministerul Economiei și Agenția pentru Protecția Consumatorului au solicitat în instanţa de judecată anularea ordinului, argumentând că decizia, care nu a fost supusă consultărilor publice, este una ilegală. 

Recent, premierul Pavel Filip a cerut ANRE mai multă transparență la stabilirea preţurilor. Guvernul a îndemnat instituţia să comunice cu populaţia cât mai deschis la acest subiect.

Lasă un comentariu