Angajaţii medicali au primit salarii mai mari cu peste 20 la sută în 2016

Embed:

Medicii au primit salarii mai mari cu peste 20 la sută în perioada iulie - decembrie 2016, datorită indicatorilor de performanță, stabiliți în de Ministerului Sănătății. În acest sens, statul a cheltuit peste un miliard 490 de milioane de lei, adică cu peste 25 la sută mai mult decât în 2015. Cele mai mari lefuri au fost ridicate de medicii de familie - până la 11.000 de lei. Iar asistenții medicali din policlinici au un salariu minim de 5.600 de lei.

"A fost o emoţie pozitivă în momentul în care am depistat salariul majorat. Şi eu cred că această reformă a fost foarte bine pusă la punct în momentul în care entuziasmul tinerilor cam se epuizează", a menţionat medicul rezident Spitalul Clinic Republican, Violeta Cuşnir.

Medicul anesteziolog Nadejda Chiriliuc consideră că salariul majorat şi reformele din domeniul sănătăţii, îi vor ţine acasă pe tinerii specialişti.

"Desigur salariile noastre încă ar trebui să crească după preţurile care sunt. Dar după ridicarea care a fost tot e mai bine. Cred că mult mai multe persoane rămân în ţară să lucreze după ce s-a majorat salariul", a spus medicul anesteziolog-reanimatolog Institutul de Cardiologie, Nadejda Chiriliuc.

Doctorii cu o experienţă de peste 20 de ani din spitalele republicane și municipale au ridicat până la nouă mii de lei. 

"Diferenţa de salariu am simţit-o mai mult în ultimii doi, trei ani. Dacă e să luăm în cifre, primele salarii timp de vreo 10-15 ani au fost în jurul la 4-5 mii de lei. Clar că era puţin pentru un chirurg. Acum ultimi doi-trei ani s-a mărit evident cu vreo două mii jumate, trei mii. E îmbucurător", a menţionat medicul chirurg Spitalul Clinic Republican, Alecu Garaba.

De salarii mai mari au beneficiat şi medicii din spitalele raionale. Acolo, leafa unui specialist a ajuns până la opt mii de lei, iar cea a asistenților medicali - la 4.500 de lei. 

"Noi ne-am propus prin strategia de dezvoltare a resurselor umane să acţionăm pe câteva paliere concomitent. Unul din ele care rămâne la ordinea de zi este asigurarea creşterii continuă a salariilor şi creşterea acestor salarii trebuie să aibă loc cu un tempou mai mare decât creşterea preţurilor sau a altor costuri la utilităţi", a comunicat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în urma majorării salariilor, a scăzut considerabil numărul de plângeri din partea pacienţilor.

Lasă un comentariu