735 de milioane de lei pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor locale

Embed:

Autorităţile publice locale vor primi în acest an peste 735 de milioane de lei pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor locale. Potrivit proiectului de lege aprobat în Parlament, primăriile vor primi bani în funcţie de numărul populaţiei localităţilor, iar consiliile raionale - în funcţie de numărul de kilometri echivalenţi.

"Toți primarii din Republica Moldova vor primi bani pentru întreținerea drumurilor, pentru o mie de locuitori. Ce ține de Consiliile Raionale, vor primi bani pentru întreținerea drumurilor locale pentru kilometru convențional", a comunicat ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Primăriile vor primi 385,9 de milioane de lei, ceea ce ar însemna aproximativ 115 mii de lei la o mie de locuitori. În acelaşi timp, consiliile raionale vor primi în jur de 350 de milioane de lei, ceea ce reprezintă, în medie, 110 mii de lei pentru un kilometru. În total, în ţară sunt 10.721 de drumuri locale.

Conform prevederilor proiectului, oraşului Hânceşti îi revin două milioane 300 de mii de lei. Banii vor fi destinaţi pentru repararea străzii centrale Mihail Sadoveanu, inclusiv înnoirea sistemului de canalizare şi iluminatul stradal. Pentru că această sumă nu va fi suficientă, autorităţile locale caută surse alternative de finanţare.

"Este un drum de o importanţă majoră în oraşul Hânceşti, fiindcă uneşte grădiniţa numărul 3 cu Centrul oraşului, cu Primăria, cu piaţa, a blocurilor locative pe care le avem aici, şi pentru copii este direcţia spre liceul Mihail Sadoveanu, unde avem 750 de copii", a menţionat primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari.

Vestea că vor avea un drum reparat i-a bucurat pe locuitorii oraşului Hânceşti.

"Când plouă pe strada asta este tare straşnică. E apă mare. Nu poţi trece nici pe jos, nici cu maşina".

Potrivit Ministerului Transporturilor, banii sunt destinați doar pentru întreținerea și reparația drumurilor. Dacă banii nu sunt cheltuiți timp de un an, aceștia rămân pentru anul următor.

Lasă un comentariu