7 kilograme de explozibil TNT și detonatoare, descoperite de procurori și SIS într-o locuință dintr-o suburbie a Capitalei

Embed:

Peste şapte kilograme de trotil au găsit procurorii şi ofiţerii SIS la domiciliul unui bărbat dintr-o suburbie a Capitalei. Substanţele explozive erau depozitate necorespunzător într-o ladă de lemn militară. Individul a fost retinut pentru 72 de ore.

Acum procurorii verifică dacă are ori nu acest individ legături cu anumite grupări internaţionale. Este în lucru şi versiunea pregătirii unui atentat în ţara noastră.

"Verificăm la moment toate versiunile, inclusiv şi aparteneţa persoanei la careva grupări şi intenţia de a utiliza respectivele muniţii. Face parte dintr-o anumită grupare, are legături cu alte grupări criminale, la moment nu este cunoscut", a comunicat procurorul, Veaceslav Toderiţa.

Potrivit specialiştilor, explozia unei asemenea cantităţi de trotil ar produce daune foarte mari. 

"O cantitate mult mai mică de trotil a distrus complet un automobil, deci vă daţi seama la şapte kilograme ce s-ar întâmpla. Dacă ar exploda şapte kilograme de trotil lângă un perete de beton atunci în partea opusă distanţa sigură este mai mult de 350 de metri", a menţionat şeful Secţiei tehnico-explozivă, IGP, Constantin Secrieru.

În urma percheziţiilor au mai fost găsite 188 de capsule detonante pirotehnice, trei detonatoare electrice şi opt fiole de substanţă chimică lichidă, care se utilizează în industria militară la producerea substanţelor explozive. Detonatoarele erau păstrate în condiţii inadecvate şi prezentau pericol pentru viaţa şi sănătatea localnicilor. 

Bărbatul s-a aflat în vizorul SIS timp de şase luni. Acum el riscă până la cinci ani de puşcărie.

Lasă un comentariu