31 de ani de la tragedia de la Cernobîl, cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii

Embed:

Istoria care doare... Au trecut 31 de ani de la tragedia de la Cernobîl, cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii. Evenimentele de comemorare a victimelor au început încă de noaptea trecută în Ucraina. Astăzi, liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, și omologul său din Belarus, Alexandr Lukaşenko au mers la Centrala Atomoelectrică.

"Norul cu substanțe radioactive nu a avut hotare între țări. Rog în acestă zi să-i comemorați și să manifestați respect pentru faptele eroice ale lichidatorilor consecințelor", a comunicat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

O ceremonie de comemorare religioasă a avut loc la monumentul eroilor de la Cernobîl de la Kiev. Zeci de oameni au ținut un moment de reculegere, au depus flori și au aprins lumânări.

Evenimentul a început la ora 1:30 noaptea, ora la care acum 31 de ani s-a produs explozia de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl. Momentul a fost marcat prin bătăi de clopot, iar apoi oamenii au depus la monument garoafe roșii.

La eveniment au participat foști lucrători ai centralei, dar și rudele și prietenii celor care nu au supravieţuit. Oamenii au spus că acesta este cea mai tristă zi din viața lor.

"Aceasta este o zi tragică pentru noi. Mulți dintre prietenii noștri au murit, iar numele lor sunt scrise aici. Pe majoritatea din ei îi știam foarte bine", a povestit fostul lucrător al centralei nucleare, Iaroslav Borisevici.

La Centrala Atomoelectrică nu mai există riscul contaminării radioactive, deoarece reactorul nuclear a fost izolat cu un sarcofag uriaş, care a fost instalat anul trecut. Carcasa de o sută de metri înălţime şi cu o greutate de 36 de mii de tone a costat un miliard şi jumătate de dolari. Sarcofagul poate rezista la temperaturi extreme, tornade și la cutremure de pământ.

Lasă un comentariu