Viitorul caselor e...sferic

Un biolog român, pasionat de construcţiile ecologice, a creat "casa viitorului". Pe lângă forma inedită şi consumul redus de energie, domul a trezit curiozitatea presei străine și pentru gradul sporit de rezistență: face faţă celor mai dure condiții meteo și chiar seismelor.

Primul dom geodezic, construit de biologul român Gall Remus a fost o seră pentru plante exotice. În scurt timp, bărbatul a înțeles că ideea lui este perfect aplicabilă și în cazul oamenilor. Locuinţa ecologică construită din oţel, aluminiu şi sticlă securizată laminată are o structură omnitriunghiulată, care asigură rezistenţă. Forma sferică generează un câștig maxim de lumină solară pe parcursul întregii zile, iar datorită lipsei colțurilor de stagnare, fluxul de aer este continuu. Asta înseamnă că spațiul are nevoie de mai puțină energie pentru încălzire şi răcire, cam cu 30% decât în cazul unei clădiri obișnuite.

Datorită formei aerodinamice, "casa viitorului" e imună la cutremure de până la 8,5 grade pe scara Richter, la vânt puternic, cu viteze de până la 320 km/h, şi chiar la greutăți de până la 20 de tone pe punctul de structură.

Proiectul românului este abia la început, dar prima casă sferică a fost deja vândută. Preţurile încep de la 1.200 euro pentru un metru pătrat, în cazul unui dom mai mic de 8 metri în diametru.

VIDEO

Lasă un comentariu