PDM: Recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi incluse în proiectul de modificare a sistemului electoral

Partidul Democrat din Moldova va include recomandările tehnico-juridice oferite de Comisia de la Veneţia în proiectul de modificare a sistemului electoral. Totodată, vor fi organizate consultări și cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei de la Veneția. Anunţul a fost făcut într-un comunicat de presă emis de formaţiune, scrie publika.md.

"Partidul Democrat din Moldova își exprimă, în primul rând, aprecierea și recunoștința față de experții Comisiei de la Veneția care au lucrat pe analiza inițiativei privind schimbarea sistemului electoral. Considerăm că au făcut o muncă importantă într-un termen scurt, care ne va ajuta să aducem inițiativa propusă în concordanță cu standardele internaționale în materie electorală.

După ce a analizat inițiativa transmisă, Comisia de la Veneția a venit cu un set de recomandări de ordin juridic, a recunoscut dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral și a recomandat existența unui consens larg în societate. Ca urmare, PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali", se menţionează în comunicat.

În zilele următoare vor avea loc consultări și cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei de la Veneția, se mai anunţă în comunicatul de presă.

"Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri - o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani și nu au îndeplinit-o până în prezent. În același timp, PDM va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția", se precizează comunicatul.

Lasă un comentariu