La răscruce. Absolvenții vor trebui să ia una dintre cele mai importante decizii: să-şi aleagă viitoarea profesie

Embed:

Cum îţi aşterni, aşa vei dormi, spune un vechi proverb, deseori citat de părinţi. Paradoxal, dar anume ei sunt tentaţi să-şi împiedice copilul să devină arhitectorul propriei vieţi. În mai puțin de o lună, absolvenții vor trebui să ia una dintre cele mai importante decizii: să-şi aleagă viitoarea profesie. Unii dintre ei vor fi nevoiţi să pună în balanţă preferinţele lor şi presiunile adulţilor.

În ajunul perioadei de admitere în universități, în multe familii cu absolvenți se duc dezbateri aprige. 

"Mama, sigur că vrea să fiu un medic, dar eu mă văd mai bine în psihologie".

"Părinții vor să mă vadă contabil, însă eu aș vrea bucătar. Cred că am să aleg părerea părinților".

"Nu m-am gândit, nu m-am decis încă. Părinții mai mult în sfera turismului, eu mai mult în sfera muzicii".

"Nu știu, cred că o să plec la economie. Mama încercă să nu-mi spună nimic, după asta să nu o învinuiesc".

Și mama are dreptate, spun experții! Chiar dacă joacă un rol crucial în viața odraslelor, părinții ar trebui să se abțină de la influențarea alegerii copilului, atunci când vine vorba de un pas atât de important: cel de a-și găsi rostul în viață.

"Să nu fie insistenți, dar să-i audă. Atunci când dau o variantă, vreau să merg acolo sau vreau acolo, să nu devalorizeze alegerea, pentru că foarte des copilul nu are insistența ceea de a spune despre ceea ce vrea, părintele îl aude și spune nu, nu, nu, și el renunță", a menţionat expertul în consiliere în educația copiilor, Zinaida Soroceanu.

Când a venit timpul să-și aleagă viitoarea profesie, prezentatorul Știrilor Dimineții, Alex Luca, a dat dovadă de încăpățânare și nu a greșit. Știa ce vrea să facă încă din clasa a 8-a și a rămas ferm pe poziții, atunci când viziunea lui nu a coincis cu cea a părinților.

"Tata vroia să mă fac polițist, să merg la Academia de Poliție, mama vroia să mă fac mare istoric. Am ajuns în situația în care trebuia să merg, să depun actele la facultate, doar că eu am venit la Chișinău, am dat actele acolo unde am crezut eu de cuviință. După două săptămâni în care am stat aici, examene, rezultate. Am ajuns acasă le-am zis, felicitați-mă că sunt student la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării", a povestit prezentatorul Știrilor Dimineții, Alex Luca.

A urmat o carieră de succes în jurnalism, iar acum părinții urmăresc cu mândrie aparițiile la TV ale feciorului talentat. Și chiar dacă de câțiva ani, colegul nostru este deja în rol de părinte.

"Le-aș da un sfat tuturor părinților în acest context, nu decideți voi, lăsați-i, deoarece de la doi ani vor să-i facă fotbaliști, dansatori, nu știu ce. Pornește totul de acasă, dacă tu l-ai trimis forțat acolo, el o să absolvească de dragul tău facultatea, și doar atât, nu-i neapărat că o să activeze în domeniu", a menţionat prezentatorul Știrilor Dimineții, Alex Luca.

Cel mai bun lucru pe care îl pot face adulții e să-și molipsească copilul cu un pragmatism sănătos, ca să fie mai imun la "cucuie".  

"Deci el bine trebuie să știe ce vrea, unde merge, ce impact vrea să producă, pentru că fiecare profesie care apare în genere pe piață, este nevoia cuiva, şi el satisface o nevoie. Dacă el lucrurile astea nu le știe, o să-i fie foarte greu să se orienteze".

În acest an aproape 19 mii de adolescenți au absolvit liceele din țară. 

Lasă un comentariu